Mossák a zászlót!

2011-04-10 06:40:05

Hetek óta folyik a cirkusz Budapest zászlaja körül: a főpolgármesternek olyannyira nem tetszik a főváros piros-sárga-kék zászlaja, hogy kilátásba helyezte a lecserélését. Mosatás címén már ki is vitette a Városháza díszterméből az EU-zászlóval együtt, így most három magyar zászló meredez mögötte, ezek nyilván nem koszolódnak.

Igaz, a hírek szerint a hét közepén a szocialisták visszacsempészték mindkettőt a terembe, ám amikor a főpolgármester észrevette, azonnal jelezte, hogy a szünetben el fogja távolíttatni a rendészekkel, mert „nem a közgyűlési berendezés részei”. Majd aztán mégse vitette ki, legalábbis a hírek nem szólnak erről, mire persze e sorok megjelennek, lehet, hogy egész Nagy-Budapest területén be lesz tiltva a piros, a sárga és a kék színek együttes használata, mert elejét kell venni az elrománosodásnak, az uniósodásról nem is szólva.

Azon semmi csodálkozni való nincsen, hogy nem akad egyetlen ember se a főpolgármester környezetében, aki szólna, hogy Budapest zászlajának az égvilágon semmi köze a románhoz, s nemcsak azért, mert más benne a színek sorrendje s a tagolás is (ilyen alapon a kolumbiai nagykövetet is le lehetne románozni a jelvénye alapján), s mert a régi Pest és Buda színeit ötvözi, hanem mert a többi között az ezeréves Erdélyét is. Hej, ha most jobboldali lapnál dolgoznék, de felháborodnék, hogy „akinek nem tetszik a főváros drága, véráztatta zászlaja, az az édes Erdélyt gyalázza, s az ilyen tán még a székely himnuszt is betiltaná”; megtudná végre Tarlós, mi a magyarok kommunistázó úristene.

De már rég nem erről van szó. Kiderült ugyanis végre, mi a baj Budapest zászlajával: az, hogy a szocialisták ragaszkodnak hozzá. A kommunisták elleni harc pedig mindent felülír, még egy szimbólum lassan százötven éves múltját is. „Elmúlt már az az idő, amikor az történt, amit a szocialisták akartak, évtizedekig az volt, most már nem” – idézi az MTI a főpolgármester szavait.

Ide klikkelve olvashatja tovább Megyesi Gusztáv szubjektív írását a Nol.hu-n.

Vissza...