Bedarálta a Fidesz a Hiteseket?

2011-04-08 17:44:35

Történelmi egyház lesz a Hit Gyülekezete – ezzel a címmel számolt be az Index az új egyházi törvényről. A cím – nyilván nem véletlenül – bizarr, miután a Hit Gyülekezete a megalakulása óta küzd a „történelmi egyházak” pozitív megkülönböztetése ellen.

Felmerül a kérdés, hasonló vehemenciával küzd-e a Hit Gyülekezete a felekezeti egyenjogúság megsértése miatt, ha ezúttal nem őket sújtja negatív megkülönböztetés, hanem ellenkezőleg: beléphetnek az eddig támadott „történelmi egyházak” csoportjába. Mivel még nem dőlt el véglegesen a vita a Fidesz és a katolikus egyház között, és nem végleges a döntés, hogy a karizmatikus kisegyház is „történelmi egyház” lesz-e, az is nagy kérdés. hogyan vélekedik majd a Hit Gyülekezete a „történelmi egyházak” különleges jogokkal történő felruházásáról, ha a gyülekezet mégsem lesz tagja a díszes társaságnak? Ebben az esetben ugyanis kevesebb jogokkal rendelkező felekezet lesz, és újra a diszkrimináltak és nem a kedvezményezettek csoportjába tartozik majd. Akkor újra jogvédők lesznek, vagy az önállóságukat már annyira elveszítették, hogy a Fideszt ebben az esetben sem bírálnák?

Ami történik, azért sem mellékes, mert ma Magyarországon úgy tudják a demokraták, hogy a Hit Gyülekezete által tulajdonolt ATV az egyetlen ellenzéki televízió. Ha azonban a Fidesz a katolikus egyház tiltakozása ellenére keresztülviszi, hogy a Hit Gyülekezete „történelmi egyház” legyen, akkor már nehezen lesz tagadható, hogy a Hit Gyülekezete és a Fidesz között a választások előtt megkötött paktum ma is érvényben van. Ebben az esetben az ATV nagy szemfényvesztés, és alaposan rászedi a demokratikus oldalt. Sem a nézők, sem a közreműködők nem tudják, hogy egy nagy játszma (egy nagy átverés) részesei. Nem tudnak arról, hogy az ATV pontosan addig a határig megy el, ameddig a háttéregyeztetések alapján azt Orbán megengedi. Ha így van, őfelsége kedvenc ellenzéki csatornájaként becsapják a demokrácia híveit, akik nem tudják, hogy a csatornát gyakorlatilag a Fidesz (vagy a KDNP) székházából irányítják. Az ATV szerepe az lehet, hogy levezesse a társadalmi feszültséget, demonstrálja, hogy Magyarországon szabad a média. De még véletlenül sem megy el addig, ami már igazán sértené az Orbán-kormány érdekeit. Most már csak az hiányzik, hogy emellett még az is kiderüljön, hogy a pártpénztárnokon keresztül az MSZP-t is a Fidesz irányítja a háttérből. Mindenesetre könnyebben érthetők lennének a Magyarországon lezajlott folyamatok, ha kiderülne, hogy így van.

Bartus László írása ide klikkelve olvasható tovább az Amerikai Népszava hírportálján.

Vissza...