Belső feszültség

2011-04-06 19:19:05

Last minute módosító indítványokkal korrigálná a Fidesz az új alkotmány tervezetét. Lázár János frakcióvezető legalábbis a parlamenti részletes vita lezárása előtt egy órával terjesztett elő úgynevezett kapcsolódó módosító javaslatokat. Ezek egyike, a 129-es sorszámú az MNB-re vonatkozik, és elfogadása esetén az új alaptörvény mindössze azt fogja kimondani: a jegybank elnökét, illetve az alelnököket a köztársasági elnök nevezi ki.

A Fidesz–KDNP parlament előtt fekvő alkotmányjavaslata szerint a jegybankelnök (és az alelnökök) megbízatása kilenc évre szólna, de a Fidesz frakcióvezetője – a hatályos szabályozáshoz visszatérve – hatéves ciklust indítványoz. A hatályos jegybanktörvény szerint az MNB-elnököt a köztársasági elnök a miniszterelnök javaslatára nevezi ki. Az alelnökökre az MNB-elnök tesz javaslatot – a miniszterelnök egyetértésével –, kinevezésük joga pedig szintén az államfő hatásköre. Ha a parlament jövő hétfőn megszavazza a Lázár János által jegyzett módosítást, „minden lebeg” – fogalmazott lapunknak egy kormánypárti politikus, hiszen később információk szerint vélhetően napirendre kerül az MNB-törvény módosítása is. A Lázár-féle módosítókkal szeretnénk visszatérni a hatályos szabályozáshoz – állította viszont egy fideszes szakpolitikus.

Mindezektől eltér Kósa Lajos tegnapi nyilatkozata. Jól értjük-e, hogy a jövőben nem a miniszterelnök tenne jelölést a jegybankelnök személyére, illetve nem a Magyar Nemzeti Bank elnöke javasolhatna alelnököket?, kérdezte munkatársunk a politikust, aki így válaszolt: – Igen. Ez a dolog lényege. Több intézmény esetén egységesíteni szeretnénk. Az Állami Számvevőszék elnökét és alelnökét, az ombudsmant és a helyettesét is a parlament jelöli.

Az írás ide klikkelve olvasható tovább a Nol.hu-n.

Vissza...