Esküszegők

2011-04-05 13:53:17

Tudta azt, hogy az adatvédelmi törvény 19.§-a pontosan hogyan is szól? Ha nem, feltétlenül olvassa el! „19. § (1) Az állami vagy helyi önkormányzati feladatot, valamint jogszabályban meghatározott egyéb közfeladatot ellátó szerv vagy személy (a továbbiakban együtt: szerv) a feladatkörébe tartozó ügyekben

- így különösen az állami és önkormányzati költségvetésre és annak végrehajtására, az állami és önkormányzati vagyon kezelésére, a közpénzek felhasználására és az erre kötött szerződésekre, a piaci szereplők, a magánszervezetek és -személyek részére különleges vagy kizárólagos jogok biztosítására vonatkozóan - köteles elősegíteni és biztosítani a közvélemény pontos és gyors tájékoztatását.

Nos, csak nekünk jut ezek után az az eszünkbe, hogy Veszprém Megyei Jogú Városának Fideszes többsége megszegte nem is olyan régen tett esküjét és törvényt sértett?

2011. március 31-én -Veszprémben- Porga Gyula előterjesztésében a város egy közel 20 hektáros terület megvásárlásának szándékáról  tárgyalt közvetlenül a Szentkirályszabadjai reptér szomszédságában. A terület a művelési ág alól még nem került kivonásra, nem közművesített, de a Fideszes vezetés jó „vásárnak” gondolja, hisz 406 millióért, azaz négyzetméterenként 2100 Ft-ért kívánja megvásárolni. Ráadásul úgy, hogy a terület megközelítését lehetővé tévő út jelenleg magántulajdonban van. S így a területre most építési engedély sem adható.

A napirend tárgyalása a Fideszes képviselők döntésének köszönhetően zárt ajtók mögött zajlott, holott semmi olyasmi nem történt az ülésen sem, ami ezt akár utólag is indokolttá tette volna. Az előterjesztő polgármester, a gazdasági ügyekért felelős alpolgármester, és a tulajdonosi bizottság elnöke is „elfelejtette” megosztani azt a döntésre egészen bizonyosan hatással bíró információt, hogy éppen ezen a napon zajlott első fokon az a bírósági per, amelynek eredményeként Veszprém a repülőteret hamarosan saját kezelésébe kaphatja vissza. Ezen a 20-szor akkora területen -mint amekkora a megvásárolni kívánt terület-, sokkal optimálisabbak az ipari park létesítésének a feltételei.

A polgármesternek egy 2011. március 18-i interjúban az alábbi kérdést tették fel.

Van elképzelés arra, hogy ha visszakerül az ingatlan Veszprémhez, akkor mit kezd a város a repülőtér területével?

„Többször elmondtam, hogy Veszprémnek nagyon fontos az ipari parki fejlesztések elindítása. Ez az értékes terület – amely ipari besorolással rendelkezik – ipari parki, logisztikai feladatra tökéletesen megfelel. Egyelőre nyilvánvalóan csak tervekről beszélhetek, megvalósíthatósági tanulmány nincs a kezünkben, mivel az ingatlan jelenleg még nem a mi tulajdonunk.”

Most már úgy tűnik, hamarosan az lesz. S vélhetően a március 31-i terület vásárlásával kapcsolatos döntés meghozatalakor is abszolút tisztában volt ezzel a Fideszes többség. A polgármester közérdekű információt hallgatott el a közgyűlésen, s most azzal magyarázza ezt a döntését, akkor is megvette volna a többség a területet, ha már a kezelésében lett volna a vállalkozótól szerződésszegés címén visszaperelt terület.

Önök normális dolognak tartják, hogy valaki úgy vesz területet, hogy közben erre a célra egy jóval nagyobb és környezetvédelmi szempontból veszélytelen terület is hamarosan a rendelkezésére fog állni?

Szerintünk felháborító, hogy a polgármester és „tettestársai” elhallgattak a döntéshozók és a nyilvánosság elől egy fontos információt! Minden bizonnyal abban reménykedve,  hátha így majd csak később kerül mindez a nyilvánosság elé és akkor már remélhetőleg nem érdekel majd senkit, miért is költik felelőtlenül a közpénzt az adósságállományt brutális mértékben tovább növelve?

A gazdasági program tárgyalásakor Hartmann Ferenc javaslatára, miszerint „nem csak pereskedni, hanem a repülőtér és hozzá kapcsolódó fejlesztések miatt tárgyalni is kellene a jelenlegi tulajdonossal”, az a cinikus válasz hangzott el, hogy ha majd érdeklődik a tárgyalások menete után, akkor kapni fog felvilágosítást is a tárgyalások eredményéről.

Ha tudott a bírósági döntésről a városvezetés és erről nem tájékoztatta a képviselőket, akkor tisztességtelenül és nem a képviselői eskü szerint jártak el. Ha nem tudott az aznapi perről, akkor pedig alkalmatlan a városvezetésre.

Emlékeztetőül: „Én [a képviselő neve] esküszöm, hogy hazámhoz, a Magyar Köztársasághoz hű leszek; az Alkotmányt a többi jogszabállyal együtt megtartom és megtartatom; a tudomásomra jutott titkot megőrzöm; [a tisztség megnevezése] tisztségemből eredő feladataimat a [megye/település/kerület] fejlődésének előmozdítása és az Alkotmány érvényesülése érdekében lelkiismeretesen teljesítem. (A megválasztott önkormányzati tisztségviselő meggyőződése szerint) Isten engem úgy segéljen!”

Hartmann Ferenc, Katanics Sándor

Veszprém, 2011. április 4.

 

Vissza...