Az MSZP nem alkalmas

2011-04-03 10:35:37

Mostanra felélte stratégiai tartalékait az MSZP, az eddigi politikájának nincs integráló ereje. Mai formájában aligha alkalmas arra a párt, hogy egy jövőbeni sikeres demokratikus ellenzék meghatározó szereplőjévé váljon – mondta a 168 Órának Gyurcsány Ferenc. A volt miniszterelnök szerint az MSZP-ben két markáns álláspont alakult ki.

Az egyik: rendben van, ahogyan most teszik a dolgukat, talán kicsit jobban kellene mozogni. A másik szemlélet: az MSZP-ből új pártot kell formálni. Előbbit Mesterházy Attila és a pártelnökség képviseli, utóbbit a Demokratikus Koalíció Platformja Gyurcsány vezetésével. Szerinte a vita nem személyi küzdelemről szól, hanem más-más politikai, filozófiai megközelítésről: "Ha szélesebb kört szeretnénk elérni, a polgári közepet is, azt csak balközépről lehet megszólítani. Ehhez pedig az MSZP politikai pozícióját is meg kell változtatni".

Gyurcsány szerint a Fidesz ’98-tól elhagyta a demokratikus közepet, és szélről kezdte „bombázni” a társadalmat. Élet-halál harccá tette a magyar politikát, amelyben kényszerűen elindult a licitálás egymásra: a felsrófolt ígéretek miatt lassan mindenki a szélek felé sodródott. A közép pedig magára maradt, erodálódott. Elismeri: része volt ebben a két szocialista–liberális kormánynak is: "A száznapos programokkal mi is elhagytuk a polgári közepet, magunkat is belehajszoltuk a kényszerígéretekbe. Próbáltunk ugyan kitörni ebből 2006-ban: kísérletet tettünk a felelős polgári mentalitásra épülő világ kialakítására. Nem ment."

Orbán Viktor három fronton hirdetett harcot Gyurcsány Ferenc szerint. Ideológiai-eszmei háborújában a szabadságelvű, szekuláris államot tekintélyelvű, fundamentalista-keresztény állammá akarja fazonírozni. Ennek része – például – az alkotmányozás vagy a kultúrkampf. Ezzel bizonyosan elveszíti a mérsékelt jobboldaliakat, konzervatívokat, nemzeti liberálisokat. A polgári jobbközepet – állítja a volt kormányfő. Ami a második frontot illeti: a Fidesz táborát az utóbbi években jelentősen növelte a szociálisan elégedetlenek tömege. A végletesen lecsúszottaknak, akik nem tudnak megélni a munkaerőpiacon, most lényegében gumibotot kínál a kormány. Megnyirbálta szociális vagy közmunka-lehetőségeiket. De azok is elfordulnak a Fidesztől, akik az adórendszer miatt ma rosszabbul keresnek. Közéjük tartoznak a közalkalmazottak is, akiket ráadásul az arrogáns hatalmi politika is közelről érint. Végül Orbán „szabadságharcot” vív Európával és a világgal szemben. Az „eredmény” látszik: elveszítette szövetségeseit Amerikától Brüsszelig, Párizstól Berlinen át Moszkváig. Ha úgy tetszik: Orbán Viktor eszmei, társadalmi és európai fronton egyaránt vesztésre áll. Márpedig ennek csak egy vége lehet: bukás. Nincs visszaút a Fidesz számára – teszi hozzá.

A cikk folytatása ide klikkelve érhető el a 168 Óra Online-on.

Vissza...