EskĂĽcunami

2011-03-28 15:39:24

Az új alkotmány elfogadása után az állami és önkormányzati alkalmazottak, rendvédelmi dolgozók, katonák és mások is kötelesek lesznek esküt tenni az új alaptörvényre - értesült a Népszava. Aki erre nem hajlandó, könnyen állását veszíti. Az ördög a részletekben, azaz a majdani esküszövegben bújhat meg. A kormány különös jelentőséget tulajdonít a fogadalomnak.

Ahogyan a rendszerváltáskor a Magyar Köztársaságra, illetve annak alkotmányára kötelező volt esküt tenniük az erre kötelezett hivatalnokoknak, illetve állami szerveknél dolgozóknak, erre a "forradalom" után is kötelezik majd az érintetteket - tudta meg a Népszava. A "húsvéti alkotmány" - mely várhatóan kizárólag a kormánypártok terméke lesz - életbe lépése előtt esküdömpinget szervez a kormány. Forrásaink szerint országszerte szimbolikus külsőségek között, rendszerint nyilvánosan történne mindez.
A valódi rendszerváltás idején is volt hasonló, hiszen akkor a köztársaságra, illetve az alkotmányra esküdtek fel. Aki ezt akkoriban nem vállalta, elveszítette állását. Ez önmagában nem volt kifogásolható, hiszen aki a demokratikus átalakulás mellett nem tett hitet, nyilvánvalóan nem is szolgálhatta azt. Akkoriban azonban ez elsősorban a rendőrökre, katonákra, titkosszolgálati munkatársakra vonatkozott, és nagyrészt zárt ajtók mögött zajlott.
A kormány mai tervei azonban - a Népszava értesülései szerint - ennél jóval szélesebb kört érintenének.

A cikk folytatását ide klikkelve olvashatja tovább a Népszava.hu-n.

 

 

 

Vissza...