ElefĂĄntok a porcelĂĄnboltban

2011-03-27 18:11:48

ElefĂĄntbĂłl sok van MagyarorszĂĄgon (porcelĂĄnbolt egyre kevesebb), de itt csak kettƑrƑl akarok beszĂ©lni: a Magyar TudomĂĄnyos AkadĂ©mia elnökĂ©rƑl, PĂĄlinkĂĄs JĂłzsefrƑl, Ă©s a magyar fƑvĂĄros Ășjonnan megvĂĄlasztott fƑpolgĂĄrmesterĂ©rƑl, TarlĂłs IstvĂĄnrĂłl. A kĂ©t provinciĂĄlis vilĂĄgpolgĂĄr összedugta a fejĂ©t, Ă©s elƑálltak egy ragyogĂł ötlettel.

Az ĂșjsĂĄghĂ­rek szerint az ötlet a magyar atomfizikus, politikus, egyetemi tanĂĄr fejĂ©ben szĂŒletett. Neki nem tetszik, hogy a tĂ©r, amelyen az AkadĂ©mia Ă©pĂŒlete ĂĄll, Franklin Delano Roosevelt nevĂ©t viseli. MiĂ©rt nem SzĂ©chenyi IstvĂĄnĂ©t? Hiszen SzĂ©chenyi volt az, aki oly sokat tett az AkadĂ©mia alapĂ­tĂĄsĂĄĂ©rt. És ez a Roosevelt, ez hogyan is kerĂŒl ide? MĂĄr a Jobbik is felemlegette többször is, hogy az amerikai elnöknek köszönheti az orszĂĄg negyven-ötĂ©ves rabsĂĄgĂĄt a vasfĂŒggöny mögött. Meg kĂŒlönben is, ahogyan PĂĄlinkĂĄs Ă©les elmĂ©vel fel is fedezte, a volt amerikai elnök „semmilyen törtĂ©nelmi összefĂŒggĂ©sben nem hozható” azzal a terĂŒlettel, amelyhez SzĂ©chenyi alkotĂĄsai – az AkadĂ©mia, a LĂĄnchĂ­d Ă©s az elsƑ magyar dunai gƑzhajóållomĂĄs – talĂĄlhatĂłk. NĂ©hĂĄny utcĂĄval messzebb talĂĄn lehet talĂĄlni egy utcĂĄt vagy egy teret, amelyet „törtĂ©nelmi összefĂŒggĂ©sbe” lehet majd hozni FDR-rel. PĂĄlinkĂĄs nem elĂ©gedett azzal, hogy van egy SzĂ©chenyi Rakpart az AkadĂ©mia mellett, sƑt van egy SzĂ©chenyi utca is a közelben, most el kell vinni valahova Rooseveltet, hogy legyen mĂ©g egy SzĂ©chenyi tĂ©r is.

ElbeszĂ©lgetett minderrƑl PĂĄlinkĂĄs Ă©s TarlĂłs, Ă©s megszĂŒletett a terv. A Roosevelt tĂ©rbƑl SzĂ©chenyi tĂ©r lesz (csak a postĂĄs ne keverje össze a SzĂ©chenyi utcĂĄval), mĂ­g az a borzalmas nevƱ SzabadsĂĄg tĂ©r, ahol kĂŒlönben is az Amerikai EgyesĂŒlt Államok nagykövetsĂ©ge is ĂĄll, legyen Roosevelt tĂ©r. Az amerikai elnököt az amerikaiaknak! PofonegyszerƱ, Ă©s milyen logikus! AztĂĄn, ha mĂĄr ilyen nagyĂ­vƱ tervei vannak az Ășj polgĂĄrmesternek, vigyĂ©k mĂĄr el vĂ©gre azt a szovjet emlĂ©kmƱvet, amelynek jelenlĂ©tĂ©t a szĂ©lsƑjobboldal mĂĄr annyi Ă©ve kifogĂĄsolja. EzĂ©rt Ƒ, a nagyon fontos polgĂĄrmestere a nagyon fontos magyar fƑvĂĄrosnak „tĂĄrgyalĂĄsokat kezdemĂ©nyez Moszkva polgĂĄrmesterĂ©vel az emlĂ©kmƱ ĂĄthelyezĂ©sĂ©rƑl”. És miközben elbeszĂ©lget Moszkva polgĂĄrmesterĂ©vel arrĂłl, mi is legyen az emlĂ©kmƱ sorsa, azt is meg fogja emlĂ­teni, hogy a tovĂĄbbiakban nem lesz Budapesten Moszkva tĂ©r sem.

Ide klikkelve olvashatja tovĂĄbb az Ă­rĂĄst a Galamus.hu-n.

Vissza...