Cenzus

2011-03-27 18:06:37

A szó ismert. Jelentése: vagyonbecslés, vagyon szerinti osztályozás, azaz megkülönböztetés. Magyarországon ennek a fogalomnak annak idején, úgy kétszáz éve még közjogi jelentése és szerepe is volt.

Oly módon, hogy képviselőválasztások idején megszabta a lakosok (és szándékosan nem azt írtam, hogy polgárok, hiszen a polgár [citoyen] fogalma, értelme és közjogi értéke csak később, az általános, teljes és titkos választójog, valamint a nők emancipációja, azaz az ország-népesség teljes társadalmi és közjogi egyenjogúsítása után vált alkotmányosan is értelmezhetővé) választójogi korlátait. Ez volt a történelmi magyar (rendi) alkotmány kodifikált társadalmi egyenlőtlensége. Ez a kor, ez a szellem, ez a korszellem szivárog ma ki abból a palackból, amit harsány hangú, fülkeforradalmár vidéki polgármestereink kezdenek nyitogatni a Köztársaság, a polgárosodó magyar társadalom legnagyobb rémületére és a polgárosult Európa legnagyobb döbbenetére. Alapvetése a különbségtétel, a megkülönböztetés, a különbség. Az egyenlőtlenség.

Amivel ezek a vidéki polgármesterek heveny fülkeforradalmi fröcsögéssel köpik szembe mindazokat az alapértékeket, amelyeket a valóban forradalmi márciusi ifjak a magyar történelem legszebb márciusának idusán fogalmaztak meg és szögeztek ki Táncsics börtönének feltépett kapuzatára: „Szabadság, Egyenlőség, Testvériség”

A Galamus.hu-n Kuthi Csaba Cenzus című írását ide klikkelve olvashatja tovább!

Vissza...