Szimplán csak arcátlanság?

2011-03-27 16:25:32

„Mindannyiunk megelégedésére soha nem látott pompában és környezetben ünnepelhettük idén március 15-ét a Dózsa téren” -kommentálta „az átlagostól vastagabb bőrt arcára öltve” a veszprémi indexen a március 15-i helyi rendezvénnyel kapcsolatos hírt Mihalovics Péter.

Ezt a Fidesz soraiban minden bizonnyal mindenkitől elvárt és vélhetően csak nagy szorgalommal elsajátítható „csak mi tudjuk jól -féle nagyarcúságot” Péternek talán már akkoriban sikerült megtanulni, amikor évekkel ezelőtt az Akadémia előtt és a kamerák kereszttüzében volt képes (néhány Fidelitasos barátjával egyetemben) a „vízgereblyézést” oly odaadó módon imitálni. (Szorgalmának lett is eredménye. A Fidesz nagyjai felfigyeltek tehetségére és most már kedvére „gereblyézhet”, akár a Tisztelt Ház falain belül is.)

A visszafogottság minden formáját nélkülöző válasz vélhetően azért is fogalmazódhatott meg az ifjú városatya fejében, mert a februári közgyűlésen és azt megelőzően egy sajtótájékoztató keretében voltam bátor felhívni a figyelmet a (hazug szóra száját nyitni sohasem képes ?!) helyi Fideszes elit ez ideig be nem tartott jelentős számú ígéretei egyikére, azaz a Dózsa tér gyors rendbetételére és egy bolt létesítésére.  „A teret jövő év február végére kell átadni - az önkormányzat itt tartja a hagyományos március 15-i ünnepséget -, az üzletközpont a parkolókkal, köztéri funkciókkal május végére készül el”-mondta mindezt Mihalovics Péter még 2010-ben, de már országgyűlési képviselőként, és az önkormányzati kampány hevében és finisében. Veszprém megye napilapja -a Napló- pedig annak rendje s módja szerint közölte is olvasóival mindezt egészen pontosan 2010. szeptember 29-én.

S amiről a hírkommentálásban véletlenül sem esett szó, arról is érdemes akkor pár fontos tényt feleleveníteni. 2009. május 28-án számolt be arról szintén a Napló, hogy az előző napi veszprémi közgyűlésen Baumgartner Lajos, a gazdasági bizottság elnöke bejelentette, a Dózsa ABC tulajdonosai egy szupermarket létrehozását határozták el. Elképzelésük szerint a szupermarket megépítése során a közlekedési, térrendezési problémákat is megoldanának. Ehhez persze a jelenleg tulajdonukban lévő 2174 négyzetméter nagyságú területhez még szükségük lenne az önkormányzat tulajdonában lévő további cc. 4000 négyzetméterre. Nem igazán sikerült viszont azt az egyáltalán nem mellékes tényt a nyilvánosságot is megteremtve megemlíteni, hogy a Fidesz soraiban helyet foglaló egyik képviselő érdekeltségi körébe tartozott ennek a tervezett szupermarketnek a megvalósítása. Az előterjesztéshez mellékelt településrendezési szerződésből az derült ki, hogy a veszprémi önkormányzat a VE-SPA 2008 Ingatlanberuházó és Ingatlanhasznosító Korlátolt Felelősségű Társasággal kötne telekátalakítással vegyes adásvételi szerződést az elképzelések szerint. A VE-SPA Kft.-nek az igazságügyi minisztérium céginformációs szolgálata szerint akkor három tulajdonosa volt: az Új-Invest Ingatlanforgalmazó, Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság (Veszprém, Dugovics utca 33.), Hudvágner Péter és Hudvágner Gábor egyaránt veszprémi lakosok. Az Új-Invest Kft.-nek egyik tulajdonosa pedig dr. Hudvágner Tamás veszprémi lakos. Mindezeket a Napló munkatársa derítette ki (mert akkor még volt oknyomozó újságírás.) Akárcsak azt, hogy Dr. Hudvágner Tamás (bejegyzett lakcíme szerint is) azonos a Fidesz-KDNP frakciójában ülő veszprémi képviselővel. A szép igazán az volt ebben a történetben, hogy (az esetleges vetélytársakkal egyáltalán nem számoló) előterjesztésre ő maga is igennel szavazott. A Napló munkatársa zárta úgy a cikkét „Ha az összes többi körülmény csupán erkölcsi aggályokat is vet fel, Hudvágner Tamás részvétele a szavazásban jogilag is megkérdőjelezhető.”

Mindez a Fideszes többségből zavart bárkit is? Úgy tűnik akkor sem és azóta sem. Hiába mondtuk és hívtuk fel erre a figyelmet mi is úton, útfélen, sajtótájékoztatók, közgyűlések keretében.

S mindezt már vastagon fedné a feledés jótékony homálya, ha az önkormányzati területek képviselői vállalkozáshoz juttatása után betartva a megállapodást mára tényleg megszépült volna a tér és megépült volna, vagy legalábbis már épülne az régóta ígérgetett Dózsa városi új ABC. Na, de csak a régi ABC elbontása után ott felejtett némi törmelék, az azóta a szél által összegyűjtött szemét, és a mindezt körülvevő drótkerítés jelzi azt, valami lehet, hogy előbb-utóbb ott mégiscsak történni fog. A március 15-i ünnepség előtti napokban mindössze a drótkerítést bontották le ideiglenesen. S kicserélték azt a táblát, amit a tavalyi sajtótájékoztatóban lehetett utoljára épen látni. A Fideszes sajtótájékoztatót követő napon ugyanis három darabba törte azt a viharos szél és az azt követő hónapokban csupán széttört állapotában tudta az odatévedt szemlélődők számára azt hirdetni, miért is ott az a sok drótkerítés. S mivel a remény hal meg utoljára, még azt írom fel ennek a kurtán sikerült Fideszes hírkommentálásnak a margójára, 2011. februárjában -a költségvetési rendelet tárgyalásának árnyékában- szép csendben ismét téma volt ám az ABC és a Dózsa tér átépítése a közgyűlésen. Az én értelmezésemben leheletfinoman újra kellett „gombolni” a kabátot, s a szerződésen utólag megint igazítani kellett, elsősorban annak érdekében, hogy ne bukjon el végleg ez a beruházás. Így a közgyűlési döntés az utolsó pillanatban újrateremtette a lehetőségét annak, hogy mégis megvalósuljon az, ami már egy éve is nagyon biztosnak látszott.

Most ismét csak annyi biztos, ami 2010 szeptemberében is. Március 16-án viszont volt egy újabb és meglehetősen magabiztos sajtótájékoztató. Újra ugyanazokkal a hírekkel és ugyanazokkal az ígéretekkel, amik egyszer idén március 15-én már lejártak. A részletek közlése- ki tudja miért - viszont ezúttal is elmaradt. („A már öt évvel ezelőtt felvetődött Dózsa tér fejlesztésének ügyével kapcsolatban -Mihalovics Péter- elmondta, kiemelt feladatként kezelik a beruházást, amelynek célja, egy szebb, élhetőbb terület kialakítása” -írta az oknyomozás módszerét már rég elfeledő a Napló- 2011. március 16-án.)

Jó lenne levonni valamiféle konklúziót, de azt nem tudok. Sőt ezek után azt sem tudom igazán eldönteni, mit is gondoljak róluk. Ha ugyanis ilyen „sajátos módon” kezelik a helyi Fidesz prominensei a kiemelt beruházásokat, vajon miként foglalkoznak a - városban élők számára szintén fontos, de- számukra kevésbé fontosnak mondott beruházásokkal?

Katanics Sándor

Vissza...