A DeDi szerint nem lesz előrehozott választás

2011-03-26 15:53:55

A Fidesz népszerűsége csökken, ám ez a Demokrácia és Dilemma Intézet szerint természetesnek mondható a parlamenti ciklus e szakaszában. Különleges időkben azonban különlegesen is görbülhetnek a görbék, és az előre hozott választások lehetősége is felbukkant menetrendszerűen. Tényleg benne lehet valami ilyesmi a kalapban? – kérdezik kételkedésre hajlamos elemzőink.

Egy hét alatt három közvélemény-kutató intézet is kimutatta egymástól függetlenül: folyamatosan veszít népszerűségéből a Fidesz–KDNP, december óta minden harmadik választója távozott, és vezető politikusainak kedveltsége is mérséklődik. Sarlatánság lenne ugyanakkor messzemenő következtetéseket levonni ebből. Több okból is. Az egyik és legfontosabb, hogy közben az ellenzéki pártok egyáltalán nem húznak hasznot a fejleményekből, sőt: a legpocsékabb indexek miatt változatlanul az MSZP korábbi és jelenlegi elnöke, Gyurcsány Ferenc és Mesterházy Attila lógathatja a fejét.

De figyelmen kívül hagynunk sem szabad a számok alakulását. Mert bár igaz, hogy a közvélemény-kutatók tévednek olykor, a tendenciákat azért mégis megbízhatóan bírják megfigyelni és felvázolni. Voltaképpen az történik most, ami rendszerint is szokott a parlamenti ciklusok során. A görbe ugyanúgy görbül: a választások győztese a kétharmados siker után előbb tovább erősödött, majd elindult lefelé.

Felelőtlenség

Hogy a továbbiakban mi történhet, azt nem tudjuk. Illetve: azt viszonylag bátran valószínűsíthetjük, hogy a Fidesz gyengülése folytatódik, de arról nincs sejtésünk, hogy milyen tempóban. Arról még annyira sincs, hogy egyáltalán felnőhet-e mellé valamelyik másik politikai erő.

Az Index.hu-n megjelent írást ide kattintva olvashatja tovább.

Vissza...