A pofátlanság magasfoka

2011-03-26 13:13:44

Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő nemrég médiatörténeti értékű mutatványt hajtott végre az MTV Az Este című műsorában. Aki látta, hallotta, csak hüledezett, amiképp a (Fidesz-hívőként elkönyvelt) műsorvezető is.

Arra a kérdésre, hogy mit szól a hat magyar szakszervezeti tömörülés április 9-ére tervezett megmozdulásához, a szóvivő azt találta válaszolni, vagy inkább hazudni, hogy ez nem is magyar, hanem nemzetközi rendezvény (külföldi támogatók valóban lesznek ott), ahol is a megszorítások ellen tüntetnek, ennélfogva „a kormány üdvözli, hogy a szakszervezetek támogatják az ő megszorítás-ellenes politikáját”.

Hihetetlen! Még szövegelemzésre sincs szükség. Szíjjártó valójában azt sugallta, hogy a tüntetés Orbán-barát demars lesz, mert a szakszervezetek alig győznek örvendezni afölött, hogy főnöke véget vetett a gyurcsányi megszorításoknak. Legyen szabad ide idéznem Gaskó Istvánnak, a Gyurcsány-kormány vasutas-nemezisének másfél hónapja elhangzott mondatát: ez egy „pofátlan kormányzás”. Ő se gondolta volna talán, hogy verbálisan ennyire.

Minthogy azonban nincs nagy kedvem pamfletet írni, csak felidézem, mit tartanak elfogadhatatlannak a demonstrációra készülő szakszervezetek: az új adórendszert, a nyugdíjrendszer átalakítását, a táppénz csökkentését – egyebek között. Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek elnöke mindezt részleteiben is kifejtette, éspedig azzal, hogy az érdekegyeztető tanács (a munkáltatók, a munkavállalók és a kormány közös testülete) már vagy negyed éve nem ült össze, a háromoldalú konzultációs mechanizmust Orbánék nem működtetik. A szakszervezetek megkérdezése nélkül hoznak olyan törvényeket, amelyek a bérből és fizetésből élőket, a munka világát sújtják.

Ide klikkelve olvashatja tovább Aczél Endre Nol.hu-n megjelent írását.

Vissza...