Utáljuk a paktumokat?

2011-03-26 06:18:39

Nyolc neves közgazdász a versenyképességi paktum, az uniós adóalap-harmonizáció elfogadására szólította fel a kormányt. "Felelős magyar közgazdászokként felhívjuk az Orbán-kormányt, hogy vizsgálja felül álláspontját, és az európai uniós csúcstalálkozón fogadja el a többségi álláspontot.

Ezt kívánja a józan ész, ez Magyarország érdeke. Egy már elvesztegetett évtized után ne szálljunk le önként a felemelkedés vonatáról, amely a mielőbbi magyar euróhoz visz el bennünket" - áll a közleményben, amelyet Bauer Tamás, Békesi László, Csillag István, Mihályi Péter, Muraközy Balázs, Petschnig Mária Zita, Soós Károly Attila és Várhegyi Éva írt alá.

A közleményben kiemelik: a készülő megállapodás a társasági nyereségadó alapjának egységes kiszámítását irányozza elő, és nem zárja ki az alacsonyabb és magasabb adókulcsok versenyét. "Arról nincs szó, hogy a jövőben Brüsszeli döntés határozná meg az összes adófajta mértékét", vagyis Magyarország nem mondana le "adópolitika függetlenségéről". Amint arról csütörtökön beszámoltunk, Varga Mihály, a Miniszterelnökség államtitkára az uniós versenyképességi paktumra utalva elmondta: Magyarország a paktumban foglaltakkal 85 százalékban egyetért, de „nem vagyunk hajlandóak feladni az egyetlen versenyelőnyünket, a most kialakított adórendszert". Amíg az EU-ban az adórendszer nemzeti hatáskörbe tartozik, addig nekünk ezt ki kell használni annak érdekében, hogy 2014-re Magyarország a Kelet-Közép-Európai térségben a legversenyképesebbé váljon.

Ide kattintva olvashatja tovább a Napi Gazdaság honlapján nmegjelent hírt.

Vissza...