Már tavaly eldőlt

2011-03-25 13:25:27

Magyar Köztársaság helyett Magyarország, növények a címer körül: a miniszterelnöki bélyegzőn már hónapok óta ott viríthatnak az alkotmányozó kormánypártiak “spontán” ötletei. Könnyen lehet, hogy Orbán Viktor miniszterelnöki bélyegzőjén tekinthető meg elsőként a poszt-fülkeforradalmi ország hiteles elnevezése és állami címere.

A kormányfő ugyanis közvetlen elődeitől örökölt bélyegzője helyett olyan pecsétet használ, amely “Magyarország miniszterelnöke” feliratot és a címer körül növényi leveleket alkalmaz. Mindkét momentum (a címer megújítása és a protokollárisabb Magyar Köztársaság országnév kiiktatása) olyan ötlet, amely alkotmányozásközeli kormánypártiakban merült fel - csak azt nem tudjuk pontosan, kiben.

Orbán bélyegzőjének lenyomatát a Hírszerző a Miniszterelnökség alapító okiratán fedezte fel, ezt ugyanis a hatvanmillióból (+ ÁFA) fejlesztett kormányzati weboldalon nem a hasonló esetekben szokásos “nyomtatás előtti” elektronikus verzióban tették közzé, hanem a már kinyomtatott, aláírt és lepecsételt dokumentum beszkennelt képét töltötték fel (a bélyegző képét cikkünkben lejjebb láthatja). Az alapító okiraton látható dátum december 22-i. A nyilvánosan hozzáférhető, miniszterelnöki pecséttel ellátott iratok meglehetősen alacsony száma miatt korábbi példát nem találtunk a bélyegzőre, ugyanakkor feltételezhető, hogy legalábbis a változó bélyegző ötlete december elé datálható, hiszen a tervezés és a kivitelezés is időbe kerül.

A cikk ide kattintva olvasható tovább a Hírszerző.hu-n.

Vissza...