Elszállt a hiány

2011-03-24 12:49:37

Nem tudtuk tartani a tavalyi hiánycélt: az önkormányzatok miatt 4,1 4,2 százalékos lesz a tavalyi költségvetési deficit - mondta Varga Mihály, a Miniszterelnökség államtitkára, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) csütörtöki rendezvényén tartott előadásán. Varga Mihály közölte: a hasonló helyzetek megelőzésére azt a megoldást tartja ésszerűnek, hogy az önkormányzati hitelfelvétel egy központi szerven keresztül történjen. Meggyőződésem, hogy az Államadósság Kezelő Központ sokkal jobb kondíciókkal tud hitelt szerezni, mint egy önkormányzat, remélem, meg tudunk állapodni az önkormányzati szektor képviselőivel - mondta az államtitkár.

Előadásában kitért a jegybank és a kormány viszonyára is. Rövid távon elfogadhatóak a nézeteltérések, de középtávon már egyeznie kell a céloknak - mondta, és hangsúlyozta: a kormány fontosnak tartja a 3 százalékos inflációs cél tartását.

Az Orbán-csomag kapcsán közölte: a legfontosabb kérdés, hogy 2013-ra el tudjuk-e érni azt a kiadáscsökkentést, ami lehetővé teszi a különadók kivezetését. Az a stratégia, amit 2010 tavaszán gondoltunk, nem folytatható: a bankadóra és az ágazati különadókra azért volt szükség, hogy a kormány tartsa a költségvetési hiánycélt, de az új terhek átmenetiek - hangsúlyozta.

Ide klikkelve olvashatja tovább a cikket a Hírszerző.hu-n.

Vissza...