Harcolj, János!

2011-03-24 11:17:54

Lázár János fiatal, végtelenül ambiciózus, gyors észjárású, nagy munkabírású, jó képességű ember – nyolc év alatt sem a parlamenti, sem a helyhatósági választáson nem talált legyőzőre Hódmezővásárhelyen. A pályája kezdetétől ügyelt arra, hogy autonóm politikai személyiségként tűnjön föl a nyilvánosságban. Most pedig lassan kinyírja magát.

A szimbolikus dolgok a politikában gyorsabban hatnak, és – rövid távon bizonyosan – többet nyomnak a megítélés mérlegén, mint akármilyen sikeres teljesítmény. Nem véletlenül lett a médiapolitizálás egyik fő fegyvere a karaktergyilkosság. Jó példa volt erre 2007-ben Lázár János költségtérítés ügye: úgy emlékszik rá, aki még emlékszik, hogy Lázár irdatlanul magas, 18 millió forintos költségtérítést vett föl adómentesen. Mások neve vagy el sem hangzott, vagy nem ragadt meg a köztudatban, holott a 2002–2006-os képviselői ciklusban 11 másik képviselő (9 MSZP-s és 2 fideszes) is 18 millió fölötti költségtérítést vitt haza. Lázáré 18 millió 214 ezer forint volt, a másik tizenegyé egyenként 18 millió 158 ezer, a parlamenti átlag pedig csaknem 12 millió forint.

Lázár a rendszerváltozáskor 15 éves volt, személyesen nem tapasztalta meg a sok, későbbi politikusban kezdetben még meglévő romantikus elszánást a közjó érdekében való politizálásra. Rapcsák András mellett tanulta a politikát, aki a polgármesteri tisztséget személyes hatalmi és vagyoni ambícióinak megvalósításával gyakorolta. Rapcsák bátor volt és ütésálló. Minden támadást túlélt, minden választást megnyert. A halála előtt már országos politikai tényező volt Isépy Tamás oldalán, Orbán Viktor közeli ismerőseként.

Ide kattintva olvashatja tovább Tanács István írását a Nol.hu-n.

Vissza...