Kiborultak a rendőrök

2011-03-24 09:10:36

Miközben a parlament a semmisségi törvénnyel gyakorlatilag kimondta a magyar rendőrök szavahihetetlenségét, Orbán Viktor és Pintér Sándor személyre szóló, de nyilvánosságra nem hozott levélben próbálja nyugtatni és motiválni a rendőri állomány tagjait.

A kormányváltást valószínűleg kevés helyen várták annyira, mint a rendőrségnél. A rendőri állományt a tévészékházban magukra hagyott rendőrök sorsa miatti frusztráció, valamint a kormányváltással visszatérő és "két hét alatt rendet" ígérő Pintér Sándor testületen belül sokáig megkérdőjelezhetetlen tekintélye az Orbán-kormány természetes támogatói közé sodorta. Aztán minden másképp alakult.

A jelek szerint a kormány érzékelte, hogy a semmisségi törvény tovább tépázta az amúgy is megviselt rendőri idegeket. Talán ennek tudható be, hogy Orbán Viktor és Pintér Sándor személyre szóló levélben fordult a rendőri állomány tagjaihoz, akik kedden kapták kézhez a küldeményt, melyet - a korábban kapott utasítás szerint - csak délután kettő órakor, egyszerre bonthattak fel.

A névre szóló küldeményben a kormány tudatja, hogy a Parlament megszavazta a "2006. őszi tömegoszlatásokkal összefüggő elítélések orvoslásáról" című törvény, más néven, a semmisségi törvényt. "A törvény általános indoklása szerint erkölcsi és jogi elégtételt nyújt mindazoknak, akiknek a jelzett időszak tüntetéseihez kötődő eljárások során csorbultak emberi, polgári és politikai jogaik, illetve a tisztességes eljáráshoz való joguk" - áll az indoklásban.

"Sem a kormánynak, sem a Fidesz-, sem pedig a KDNP-frakciónak nem célja, hogy a feladataikat rendkívüli áldozatvállalással, magas erkölcsi és szakmai színvonalon, jogszerűen teljesítő rendőröket elbizonytalanítsa (…) a munkájukat áldozatkészen végző rendőröket nemcsak személyesen biztosítjuk támogatásunkról, hanem a kormány is elismeri munkájukat" - olvasható a levélben, melyben Orbán és Pintér hozzáteszi: a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozatában a rendőrség kiemelt támogatására vonatkozó részek változatlanul hatályosak.

További érdekességeket ide klikkelve olvashat erről a témáról a Hírszerző.hu-n.

Vissza...