Orbán szégyene

2011-03-23 13:56:43

Valószínűleg kisebb kommandó járja a napokban az országot, és Schmitt Pál határidőnaplója segítségével próbálja fölkutatni, hogy vajon a hegyeshalmi Paprika Csárdán kívül még hol helyezhette el üdvözletét a nyilvánosság számára is hozzáférhetően a köztársaság elnöke.

Mert ha újra kiderülne, hogy a magyar nyelv élharcosának a saját tisztsége megjelenítésével is meggyűlik a baja, és az államfőt konokul és szívósan álamfőnek írja, amire, valljuk be, jó esély van, akkor az egész kóceráj, amit Orbán Viktor épített magának Sándor-palotástul, Schmitt Pálostul, szép lassan a miniszterelnök fejére omlana.

Míg e kommandó Schmitt Pál nyomait igyekszik eltüntetni, egy másik épp azzal birkózik, hogy föltárja a köztársasági elnök múltjának egy eddig csak kevéssé ismert szeletét. E buzgalomban osztozik Gyurcsány Ferenc és harcostársa, Molnár Csaba is, akik tisztáznák az államfő „zavaros” múltját, amit a terület avatott ismerője, Ungváry Krisztián történész próbál kikutatni. Föl is elevenítik, hogy az ifjú Schmitt a hatvanas években négy hónapi fölfüggesztett börtönbüntetést kapott társadalmi tulajdon rongálása jogcímén, továbbá azt, hogy jóval később a „betechnikázott objektum”, az Astoria szálló igazgató-helyettese volt, és „az akciók egy részéhez neki kellett a feltételeket biztosítania”, például a szobakiosztásért is felelt.

Az Origo munkatársai megszólaltattak egy, Schmitt Pál idején az Astoriában dolgozó állambiztonsági tisztet, aki közölte, hogy ez így baromság, Schmitt akkoriban aktív sportoló volt, nemigen igazgató-helyetteskedett, ami, tegyük hozzá annak ismeretében, hogy a mi államfőnk helyesírásból valószínűleg megbukna általános iskolában, csak azt jelzi, hogy azért annak idején sem volt mindenki teljesen hülye. Ugyanakkor – ahogy azt Ungváry is megfogalmazza – nem életszerű, hogy Schmitt Pál ne tudott volna arról, mi folyik az Astoriában.

Ide kattintva olvashatja tovább Tóth Ákos Orbán szégyene címmel a Nol.hu-n megjelenő írást.

Vissza...