A Béci bácsik nevében

2011-03-20 17:23:25

Rövid két hét leforgása alatt már másodszor néz Darcsi úr rendkívül sokakat- s velük együtt engem is- egyszerűnek és könnyen manipulálhatónak. Ha valóban létezik „Magyar Béci” bácsi, akkor nemcsak őt (akiről már másodszor ír ironikusan, s „lekezelő” módon) tekinti glosszáin keresztül ügyefogyott és orránál vezetett okvetetlenkedőnek a felelős szerkesztő, hanem ténylegesen minden Veszprémi 7 Nap olvasót is.

Darcsi úr arról ugyan ír, hogy az állítólagos Béci bácsi hiányolta őt a március 15-i Óváros téri „tüntetésről”, de arról nem, hogy mi az ördög is történt aznap este a Polgármesteri Hivatal közvetlen közelségében. Ott, ahol valójában jópár, az elmúlt évtizedekben jelentős és érdemi munkát végző, vagy éppen a „szárnyai próbálgatását” most elkezdő, s a „kenyerét” nem féltő, bátor újságíró és más érdeklődő jelenlétében egy csendes és a rendőrségnek is bejelentett demonstráció zajlott. Ha tényleg lenne sajtószabadság, illetve nem ilyen, az öncenzúrát lelkesen végrehajtó emberek ülnének a szerkesztőségek élén, fontos hírként kellett volna megjelennie mindennek a helyi médiában. Darcsi úrral ellentétben elég sokan voltak azért ott a helyi újságok, tv-k munkatársai közül olyanok, akik egy csendes, szónoklatmentes rendezvényen a nyilvánosság és a szólásszabadság dicsérete érdekében mégiscsak fontosnak tartották kiállásukat, puszta jelenlétükkel is. S ha ők nem is mondták, én elmondhatom most, nehéz ott sajtószabadságról beszélni, ahol egy párt -a Brüsszeli intelmeket is figyelmen kívül hagyva- olyan Hatóságot hoz létre, amelyik kis túlzással élet és halál, de legalábbis a „mindennapi betevő” ura, és akinek mind az öt tagja ugyanannak a pártnak a megbízásából-annak hűséges embereként- került nem is csak egy választási ciklusra, hanem 9 hosszú évre ebbe a fontos kulcspozícióba. Csak a vak nem látja, hogy ők a hatalom „kinyújtott karja”, pontosabban a karon a „markolni is kész ujjak”, a megfellebbezhetetlenül bírságolni és így a működést ellehetetleníteni tudó emberek. Béci bácsi lehet, hogy mindezekről nem dünnyöghetett. Esetleg pontosan azért nem, mert a város által évi 23 millióból fenntartott lapból kénytelen sokszor Béci bácsi tájékozódni. Bizony sokan vannak, akiknek pénzszűke állapotukban ez az újság az egyetlen hírforrás, (azaz az ingyenesen háztartásaikba eljutó Veszprémi 7 Nap). Ha annak a felelős szerkesztője viszont véletlenül sem híve a korrekt és többoldalú tájékoztatás biztosításának, akkor sok-sok olyan Béci bácsi lesz ezután is, aki így kevesebb veretes érvre talál, ami pedig adott esetben a szerkesztői vakság gyógyírja lehetne.

Na, "szerkesztőkém"! Ezt hozza le, ha akkora a sajtószabadság nemcsak széles e hazában, hanem ebben a kedves és csendes, s szerencsére már egyre kevésbé poros kis városkában!

Íme Darcsi felelős szerkesztő úr írása!

 

 

Vissza...