Az ország hanyatlik

2011-03-19 14:10:44

A magyar állam vezetője – erre a kis időre már nem kell őt a Magyar Köztársaság miniszterelnökének címeznünk – arról beszélt (beszélt? ordított!) a Nemzeti Múzeum lépcsein, fizetett tapsoncok meghitt gyűrűjében, hogy az ország megújul. Ez sajnos nem igaz. Az ország hanyatlik.

Nem őmiatta hanyatlik egyedül – és már régóta –, hanem a rendszerváltás gondolatának kudarca miatt, amellyel (mind a rendszerváltással, mind a kudarccal) a mai rezsim visszaél. A mostani hatalmi berendezkedés a csalódás, a kiábrándulás, a rezignáció és az apátia fanyar gyümölcse.Igaz, hogy a választók nem tudhatták pontosan, mire szavaznak – ez többnyire így van –, de beletörődésük a polgári demokrácia és a liberális jogállam eltörlésébe azt jelzi, hogy nem nagyon hiszik, jöhet még rosszabb. A magyar állampolgárok –nemsokára: alattvalók – azt gondolják, teljesen mindegy, megmarad-e a jogállami homlokzat, vagy előbukkan-e alóla a nyerstégla, a korlátlan, durva, cinikus hatalom, amely nem tesz már úgy, mintha más lenne, mint ami. Az új rezsim alkotmányozó többsége nem lelkesedés eredménye, hanem a dekadenciáé. Amikor a többség elutasította a korábbi kormányrendszerrel azonosított „hazugságot”, azt utasította el, amit merő látszatnak kellett tartania.

Az államrend igazsága – vélik bölcs honfitársaink – egyszerű: az engedetleneket megbüntetik. Azt, aki „pofázik”, azt, aki „ugat” – így beszélnek manapság hazánkban megint –, azt elbocsátják, elmozdítják, áthelyezik, leváltják. Mindig így volt többé-kevésbé, hát most nyíltan és arcátlanul csinálják. Ez nem politikai vagy világnézeti egyetértés, hanem megvetés: ezt hiszik polgártársaink a politikai közösség lényegének. Az erőt. Nem gondolják, hogy a kiválók uralkodnak. Nem gondolják, hogy a hatalmat igazságosan, a hatalom és vagyon nélküliek érdekében gyakorolják.

Ide kattintva olvashatja tovább Tamás Gáspár Miklós " Ez volt a rend ezer évig" c. írását a Nol.hu-n.

Vissza...