MĂ©lyelemzĂ©s a FideszrƑl

2011-03-18 06:00:00

Semmin sem csodĂĄlkozom, csak azokon, akik csodĂĄlkoznak. Semmi sem törtĂ©nt 2010 ĂĄprilisa Ăłta, aminek ne lĂĄtta volna az elƑkĂ©pĂ©t, aki a Fidesz elsƑ kormĂĄnyzĂĄsĂĄt vĂ©gigkövette. Semmi sem vĂĄltozott, sem a szĂĄndĂ©k, sem a cĂ©l, csak a feltĂ©telek: a kĂ©tharmados parlamenti többsĂ©ggel jĂłrĂ©szt megszƱntek a hatalomgyakorlĂĄs intĂ©zmĂ©nyes korlĂĄtai.

A pĂĄrt utĂĄn, ahol rĂ©gĂłta tƑle fĂŒgg minden Ă©s mindenki, az ĂĄllam is egyetlen szemĂ©ly fennhatĂłsĂĄga alĂĄ kerĂŒlt Ă©s az engedelmessĂ©gre kĂ©nyszerĂ­tĂ©s Fideszen belĂŒl alkalmazott technikĂĄit ma mĂĄr a tĂĄrsadalom egĂ©szĂ©n alkalmazza.

2010 utĂĄn MagyarorszĂĄg csak azt kapja, amit a Fidesz mĂĄr korĂĄbban megkapott.

A pårt megszerzése, a vazallusi rendszer kiépítése

1999. december. Csapatszellem – ez a szöveg ĂĄllt a HVG emlĂ©kezetes cĂ­mlapjĂĄn, ahol puha kalapot viselƑ, öltönyös urak ĂĄlltĂĄk körĂŒl a karosszĂ©kben ĂŒlƑ, szintĂ©n öltönyös, puha kalapot viselƑ nyolcadikat, a fƑnököt. Csapatot lĂĄtunk, a grafikus szĂĄndĂ©ka szerint a harmincas Ă©vekbeli chicagĂłi fajtĂĄbĂłl, ahol a karosszĂ©kben ĂŒlƑ OrbĂĄn Viktor szemĂ©lye meghatĂĄrozĂł, de a többiek is a szƱk csapat tagjai. Nem csak fƑnök van, hanem mĂ©g fƑnöksĂ©g is.

Eltelt egy Ă©vtized, Ă©s ma mĂĄr csak fƑnök van. Az akkori csapat minden tagjĂĄt szĂĄmƱztĂ©k a hatalom legbelsƑ körĂ©bƑl: SzĂĄjer JĂłzsefet, Áder JĂĄnost, Deutsch TamĂĄst BrĂŒsszelbe, Pokorni ZoltĂĄnt hegyvidĂ©ki polgĂĄrmesternek, Stumpf IstvĂĄnt alkotmĂĄnybĂ­rĂłnak, KövĂ©r LĂĄszlĂłt parlamenti elnöknek, VĂĄrhegyi AttilĂĄt a Fidesz közeli magĂĄnszfĂ©rĂĄba. A gulyĂĄs-archipelag helyszĂ­nei: BrĂŒsszel, a budai hegyvidĂ©k vagy az AlkotmĂĄnybĂ­rĂłsĂĄg vitathatatlanul Ă©desebb terepe a politikai szĂĄmƱzetĂ©snek, mint a szemĂ©lyes hatalomkoncentrĂĄciĂł Ă©vtizedekkel korĂĄbban lĂĄtott tĂĄborai. Az Ă©rintetteknek egy szavuk sem lehet. Nincs is.

Mi törtĂ©nt egy Ă©vtized alatt a Fideszben? Mi törtĂ©nt MagyarorszĂĄgon? TĂ­z Ă©ve megjelent cikkemben (Magyar polip – a szervezett felvilĂĄg. Magyar HĂ­rlap, 2001. 02. 21.; http://www.magyarhirlap.hu/velemeny/magyar_balint_magyar_polip__a_szervezett_felvilag.html) azt Ă­rtam elsƑ kormĂĄnyzĂĄsuk idejĂ©rƑl, hogy a liberĂĄlis demokrĂĄcia intĂ©zmĂ©nyrendszere mĂ©g korlĂĄtozni tudja a szervezett felvilĂĄg kiĂ©pĂŒlĂ©sĂ©t Ă©s mƱködĂ©sĂ©t. Szervezett felvilĂĄgnak azt az Ășj,  magyar jelensĂ©get neveztem, amelyben – a szocialistĂĄk oligarchikus szervezƑdĂ©sĂ©vel szemben – a demokratikus intĂ©zmĂ©nyrendszer keretei között mƱködƑ hatalom maffiamĂłdszereket alkalmazva, ĂĄllami segĂ©dlettel terjeszkedik lefelĂ©. A szervezett felvilĂĄgban az ĂĄllam nem a maffia eszköze, hanem Ƒ maga a maffia. VĂĄltozatos eszközeit Ă­gy azonosĂ­tottam: a közpĂ©nzek kontroll nĂ©lkĂŒli elköltĂ©se, kivonĂĄsuk a parlament ellenƑrzĂ©se alĂłl; magĂĄnvĂĄllalatok Ă©pĂ­tĂ©se közpĂ©nzbƑl; a közvagyon magĂĄnvagyonnĂĄ transzformĂĄlĂĄsa; az ezt szolgĂĄlĂł kormĂĄnyzati zsarolĂĄs: magĂĄnvagyonok lenyĂșlĂĄsa ĂĄllami segĂ©dlettel Ă©s klientĂșra Ă©pĂ­tĂ©s ugyancsak közpĂ©nzbƑl.

Vagyis a „magyar polip” fölĂŒlrƑl hatol lefelĂ©, szemben a filmekbƑl ismerƑs, klasszikus helyzettel, ahol a szervezett alvilĂĄg prĂłbĂĄl a politika vilĂĄgĂĄhoz felfelĂ© kapcsolatot Ă©pĂ­teni Ă©s befolyĂĄst szerezni. „A szervezett felvilĂĄg az ĂĄllamhatalom teljes fegyvertĂĄrĂĄval dolgozik politikai Ă©s gazdasĂĄgi Ă©rdekei Ă©rvĂ©nyesĂ­tĂ©sĂ©Ă©rt. A jelensĂ©g a harmadik vilĂĄgot idĂ©zƑ kĂ©pzeteket kelt, de mĂ­g ott ez rendszerint politikai diktatĂșrĂĄval vagy operettdemokrĂĄciĂĄval pĂĄrosul, MagyarorszĂĄg egyelƑre mĂ©g nem tart itt. NĂĄlunk csak narancsköztĂĄrsasĂĄg Ă©pĂŒl: folyamatosan csonkulnak a demokrĂĄcia intĂ©zmĂ©nyei, de mĂ©g nem dƑlt el, hogy a vĂ©grehajtĂł hatalom teljes mĂ©rtĂ©kben maga alĂĄ tudja-e gyƱrni a fĂŒggetlen hatalmi ĂĄgakat Ă©s intĂ©zmĂ©nyeket” – zĂĄrult Ă­rĂĄsom tĂ­z Ă©vvel ezelƑtt.

Az ĂĄllam ledarĂĄlĂĄsĂĄhoz a pĂĄrt ledarĂĄlĂĄsĂĄn keresztĂŒl vezetett az Ășt.

Ide klikkelve olvashatja tovåbb Magyar Bålint elemzését az Amerikai Népszava honlapjån.

Vissza...