A gyalázat alkotmánya

2011-03-17 18:24:02

A Demokratikus Koalíció eddigi legnagyobb sikere, hogy el tudtuk fogadtatni az alkotmány bojkottálását. Siker ez az MSZP-n belül, de ez önmagában nem lett volna elég. Ha csak a Szocialista Pártban tudtuk volna elfogadtatni álláspontunkat, akkor az kettős következménnyel járt volna. Részben azt mondhatták volna, hogy a hatalomból kiesett szocik kicsinyes duzzogása az egész, és nem kell vele törődni.

Kétségtelen, hogy egy egypárti bojkott szerény politikai hatású lett volna. Az LMP bojkottja alapvetően megváltoztatta a politikai képletet. Ez esetben ugyanis nem egyszerűen két pártról van szó, hanem a Parlament teljes demokratikus ellenzékéről. Ez alapvetően megváltoztatta a készülő alkotmány legitimációját. Ettől a ponttól kezdve, az eddig erőpolitikát folytató Fidesz demokratikus partner nélkül maradt az alkotmányozásban.
 
Szeretném újra leszögezni, szó nincs arról, hogy taktikai szempontok vezettek volna bennünket, amikor a Demokratikus Koalíció alapításának napján bojkottra szólítottuk fel a demokratikus ellenzéket. Három alapvető kifogásunk volt és van mind a mai napig.

Ide klikkelve olvashatja tovább Gyurcsány Ferenc blogbejegyzését a Kapcsolat.hu-n.

Vissza...