A magyar zsĂĄkutca eredete

2011-03-15 10:10:02

HelyzetĂŒnk EurĂłpĂĄban kettƑs. Benne vagyunk az EurĂłpai UniĂłban, teljes jogĂș tagkĂ©nt, sƑt ebben a fĂ©l Ă©vben nĂĄlunk mƱködik az uniĂł elnöksĂ©ge. Jogilag Ă©s formailag tehĂĄt az elmĂșlt ezer Ă©v alatt mĂ©g sohasem volt ennyire rendben.

Tartalmilag mĂ©gsem ilyen megnyugtatĂł a helyzet. Az EU-orszĂĄgok gazdasĂĄgilag kĂ©t rĂ©szre oszlanak. Az elsƑbe tartoznak az euróövezet tagjai, a mĂĄsodikba az onnan kimaradĂłk. Mi persze az utĂłbbiba. PĂĄr napja a magyar miniszterelnök is bosszĂșsan idĂ©zte, hogy az eurĂłsok kĂŒlön egyĂŒttmƱködĂ©sre törekednek – Ă­gy sokĂĄig leszĂŒnk a „vĂĄrĂłlistĂĄn”.

Nem Ășj dolog ez az EU-ban. Hivatalosan Ășgy szoktĂĄk fogalmazni, hogy vannak gyorsabban, Ă©s lassabban fejlƑdƑ orszĂĄgok. És mĂ©g kevĂ©sbĂ© Ășj, ha visszanĂ©zĂŒnk a törtĂ©nelembe. BibĂł IstvĂĄn jellemezte ezt a helyzetet a legszemlĂ©letesebben. A magyar fejlƑdĂ©s menete zsĂĄkutcĂĄba szorult, abban araszolunk valamerre, de sosem tudtunk kitörni belƑle, hogy eljussunk a jĂłl fejlƑdƑ orszĂĄgok fƑ ĂștvonalĂĄra.

Nem BibĂł vette ezt elƑször Ă©szre. A magyar önismeretnek szĂĄzadok Ăłta ez a legsĂșlyosabb problĂ©mĂĄja. IdĂ©zhetnĂ©nk SzĂ©chenyi IstvĂĄnt, PetĆ‘ïŹ SĂĄndort vagy Ady EndrĂ©t, hasznĂĄlhatnĂĄnk a gyepƱ, a komporszĂĄg, a patĂłpĂĄlsĂĄg, a magyar ugar fogalmĂĄt. Erdei Ferenc Ășgy fogalmazott, hogy a magyar tĂĄrsadalom kettƑs: Ă©s a kettƑ csak ĂĄtfedi egymĂĄst, de sosem egyesĂŒlt homogĂ©n szervezettĂ©. Ugyanezt mondta mĂĄs Ă©s mĂĄs szavakkal a harmincas Ă©vekben a Mi a magyar? cĂ­mƱ kötet Ă­rĂłgĂĄrdĂĄja, Babits MihĂĄlytĂłl Ă©s SzekfƱ GyulĂĄtĂłl, Hajnal IstvĂĄntĂłl Veres PĂ©terig – majd a szĂĄzad mĂĄsodik felĂ©ben Berend IvĂĄn, RĂĄnki György, Pach Zsigmond PĂĄl, SzƱcs JenƑ. Ezt fejezi ki a „szerves” Ă©s a „szervetlen fejlƑdĂ©s” terminusa. Ez a magyar Ă©let kulcsproblĂ©mĂĄja.

Vitånyi Ivån "A Magyar zsåkutca eredete" c. íråsåt ide kattintva olvashatja tovåbb a Nol.hu-n.

Vissza...