Belső viták is vannak?

2011-03-14 08:06:44

A Fidesz egy ígéretét biztosan betartotta: az új alkotmány vitáját nem terheli meg a választójog részletszabályaival, miközben a párton belül is van ekörül némi huzakodás. Így még nem tudni, milyen feltételekkel szavazhatnak a határon túli magyarok, s jár-e majd extra voks a kisgyermekes anyáknak.

Alig több mint egy hónap múlva megszülethet az „áprilisi” alkotmány, de a választójog tényleges tartalmát illetően sok a bizonytalanság. A Fidesz múlt héten nyilvánosságra hozott tervezetében még az a deklaráció sem szerepel, hogy a választójog általános, egyenlő, közvetlen és titkos. Vagyis az minden állampolgárt megillet, a voksok egyenértékűek, szavazni pedig csak személyesen lehet, és senki nem tudhatja meg, hogy ki hová tette az ikszet. Mindez a ma hatályos alkotmányban egyébként még megtalálható.

„Minden nagykorú magyar állampolgárnak joga van ahhoz, hogy (…) választó és választható legyen” – mindössze ennyi derül ki az alkotmánytervezetből. A többi „jelentéktelen” részletkérdést majd sarkalatos törvények szabályozzák. Így valamikor később dől el, hogy mi lesz a határon túli magyarok választójogával, amelynek lehetőségét a javaslat ügyesen nyitva hagyja, amikor kimondja: „a választójog gyakorlását vagy annak teljességét magyarországi lakóhelyhez, a választhatóságot további feltételekhez” lehet kötni.

Ugyanez a helyzet a gyermekek után biztosítandó extra szavazat kapcsán is. „Nem tekinthető az egyenlő választójog sérelmének, ha sarkalatos törvény azokban a családokban, ahol van kiskorú gyermek, az anyának (…) további egy szavazatot biztosít” – olvasható a tervezetben. Ez nem túl elegáns megoldás, hiszen alkotmányos alapjogok – és ilyen a választójog is – lényeges tartalmát nyugati demokráciákban az alaptörvényben szokás meghatározni.

Lencsés Károly elemzését ide klikkelve olvashatja tovább a Nol.hu-n.

Vissza...