Oda Matolcsy vĂ­ziĂłi

2011-03-13 16:48:40

Brutális adatok, angol nyelvű megszorító intézkedések, váratlanul bejelentett részleges kilakoltatási moratórium - ezek jellemezték az elmúlt hetet. Elmaradt a nagy riadalom hétfőn, amikor a gazdasági bizottság bejelentette, hogy kit jelöl a jegybank monetáris tanácsába. A Fidesz elmúlt tíz hónapos kinevezési gyakorlatának a tudatában a többség azt várta, hogy kézi vezérelt, a jegybankhoz nem értő szakemberekkel veszi át a hatalmat a Fidesz Simor András felett. 

Ezzel ellentétben egyrészt a Fidesz még nem vette át az uralmat a monetáris tanácsban, a négy helyett ugyanis csak kettőt jelöltek és választottak meg, másrészt Bártfai-Mager Andrea és Gerhardt Ferenc is dolgozott korábban a Magyar Nemzeti Bankban. Elemzők szerint a Fidesz óvatos jelöli politikája a kritikáknak tudható be, hiszen az Európai Központi Bank is figyelmeztette a kormányt, hogyne sértse meg a jegybank függetlenségét.

Mindezek ellenére tovább folytatódott a csata Simor András és a Fidesz között azután, hogy Járai Zsigmond múlt héten kijelentette, felelőtlenül gazdálkodik az MNB. „Az MNB elnökét sem fenyegetéssel, sem félemlítéssel nem lehet lemondásra bírni” – közölte Simor a vádakra. Rogán Antal ezután felszólította a jegybankelnököt, hogy nevezze meg, kik fenyegetik azzal, hogy eltávolítják a bank éléről, és közölte azt is, hogy nem kell aggódnia, mivel kitöltheti 2013-ig szóló mandátumát
A következő jegybankelnököt, akit a Fidesz választ majd meg, alaposan bebetonoznák pozíciójába. A kormánypártok alkotmánytervezete szerint ugyanis 9 évre választanák meg, de azzal is megnehezítenék a következő kormányok helyzetét, hogy kétharmadossá tennék az adó és nyugdíjtörvényeket.

Az elmúlt hét eseményeit felelevenítő cikk a Hírszerző.hu-n borus jövőt jósol. Kattintson ide!

Vissza...