Szt-tisztek "repülnek", Martonyi nem

2011-03-12 16:57:39

Nem gondoltam volna, hogy kutatásom következménye az lesz, hogy a Külügyminisztérium az SZT-tisztjei azonnali elbocsátásáról dönt - a hvg.hu közlése szerint ezt írta Ungváry Krisztián. A történész igazságtalannak tartja ezt velük szemben, hiszen a kormány mögött felsorakozhattak eddig volt MSZMP PB tagok is és akkor senki sem húzta fel az orrát.

Szerinte lehetne beszélni arról, hogy "a volt nomenklatúra képviselői és kiszolgálói közül milyen szinten kellene vonalat húzni annak érdekében, hogy ők ne vegyenek részt a közéletben - de úgy, hogy a volt MSZMP tag és 1979-től diplomata Martonyi János tartsa ezt összeférhetetlennek, miközben ő maga hivatalban marad, ez ízléstelen". Írásában Ungváry Krisztián úgy fogalmaz: bírói ítélet is elismeri azt, hogy Martonyi János fedőnéven az állambiztonságnak jelentést adott és hogy az állambiztonság beszervezési és munkadossziékat is felfektetett róla. Emellett szerepeltette hálózati naplójában valamint számítógépes adatbázisában mint "élőhálózat" - azzal a megszorítással, hogy őt ennek ellenére sem lehet ügynöknek nevezni. Amennyire konzekvens ez az ítélet, olyan a mostani szembenézés is - fogalmaz a történész.

Ungváry Krisztián írásában említi Schmitt Pált is. A köztársasági elnök önéletrajza szerint 1976 és 1981 között az Astoria szállóban dolgozott, mint igazgatóhelyettes. Ebben a funkcióban többek között a szobakiosztásért is felelt. Tudni lehet, hogy az Astoria szálló betechnikázott objektum volt, amelyet az állambiztonság előszeretettel használt célszemélyeivel szemben.

Ide klikkelve olvashatja el az Fn.hu-n teljes terjedelmében a cikket.

Vissza...