Hiszekegy az Alkotmányban?

2011-03-11 16:49:20

Bemutatták az új Alkotmány koncepcióját, amit egyedül a Fidesz alkotott meg, pártok részvétele és a nép megkérdezése nélkül. A kérdőívek ugyanis még csak a napokban érkeztek meg, a szöveg már készen van. A szöveg alapján annyi állapítható meg, hogy egy műfajilag meghatározhatatlan, zavaros, kisebbrendűségtől hajtott, hamis nemzettudatot árasztó hitvalláson kívül érdemleges változások alig vannak, néhány helyen rontottak az eddigi alkotmányon, és néhány dologról nem lehet tudni, hogy mit akarnak velük.

Ezért kár volt új alkotmányt készíteni. Ami veszélyes, az a katolikus hiszekegyre emlékeztető hitvallás, amely a nemzet egésze számára teszi kötelezővé a felekezeti rögeszméket, és közös bálványimádásra kényszeríti az egész országot a Szent Korona tiszteletében. A veszélyes az, hogy ebből a zagyvalékból mi következik az egyénre nézve. Az új Alkotmány tervezete az “Isten áldd meg a magyart” felszólítással kezdődik, amelynek egyetlen erénye, hogy kivételesen helyesen írták az “áldd” szót, nem úgy, ahogy Schmitt Pál szokta, viszont a felszólítás végéről hiányzik a felkiáltójel. Ennyit a magyar nyelv védelméről, amit Schmitt javaslata nyomán most alaptörvénybe foglaltak. Isten tehát belekerült a világnézetileg semleges állam alkotmányába, méghozzá azzal a trükkel, hogy a szöveg a Himnusz első sorára emlékeztet, de nem az, mert nincs benne idézőjel. Maga a Himnusz se kívánkozik Alkotmányba, hiszen bármennyire tiszteletre méltó is, mint nemzeti ének, csupán egy irodalmi mű. Ez a mondat tehát nyilvánvalóan nem a Himnusz, hanem Isten miatt került az Alkotmány élére. Ennél a megoldásnál tisztességesebb lenne a lakosság és Isten felé is, ha nem ilyen ravasz módon próbálnák becsempészni, hanem nyíltan vállalnák, hogy Istenben hisznek vagy bíznak, és fittyet hánynak polgártársaik világnézeti szabadságára. Ráadásul vallási szempontból ez “az Isten nevét hiába ne vedd” parancsolat tipikus esete, az egyháztól deklaráltan elválasztott állam esetében pedig alkotmányjogi nonszensz.

Utána úgy folytatódik, hogy “Mi, a magyar nemzet tagjai”, de ez a “mi” jelen pillanatban kizárólag a Fidesz és a KDNP parlamentben ülő képviselőit jelenti, és mindazokat a szélsőjobboldali nézeteket valló jobbikos képviselőket, akik esetleg a Fidesszel együtt megszavazzák ezt az alkotmányt. Nem “mi, a magyar nemzet tagjai”, mondjuk ezt az imát az Alkotmány elején, mert rajtuk kívül ehhez senki a nevét, az áldását nem adta, semmiféle népszavazás ezt meg nem erősíti. Ezt a szöveget ők találtak ki maguknak, kizárólag ők mondják, és még talán azok, akik velük egyetértenek. De hogy nem “mi”, a magyar nemzet egésze, az egészen biztos. A Fidesz itt kisajátítja magának a nemzet fogalmát, saját világnézeti hitvallását a nemzet nevében teszi meg, majd a párt ideológiáját és szimbólumait ráerőlteti a nemzet egészére. Erre őket senki nem hatalmazta fel.

Bartus László Amerikai Népszava honlapján megjelent írását ide klikkelve olvashatja tovább!


Vissza...