Gúzsba kötve

2011-03-10 19:12:22

A Fidesz-KDNP által nyilvánosságra hozott alkotmánytervezet az alkotmánybírók kezének megkötésével visszaéléseket eredményez – mondta az fn.hu-nak Lövétei István alkotmánybíró. Gulyás Gergely az alkotmányszövegező bizottság tagja annak örült volna, ha az Alkotmánybíróság teljes mértékben visszakapja a jogkörét, de szerinte ennyit lehetett elérni.

A Fidesz-KDNP által nyilvánosságra hozott alkotmánytervezet az alkotmánybírók kezének megkötésével visszaéléseket eredményez – mondta az fn.hu-nak Lövétei István alkotmánybíró. Gulyás Gergely az alkotmányszövegező bizottság tagja annak örült volna, ha az Alkotmánybíróság teljes mértékben visszakapja a jogkörét, de szerinte ennyit lehetett elérni. Az előzetes normakontroll esetében teljes körűen visszakapta az Alkotmánybíróság a jogkörét, de utólagosan továbbra sem vizsgálhatja a költségvetést érintő törvényeket – mondta el az fn.hu-nak Gulyás Gergely, aki szerint ezzel a taláros testület részben visszakapta a jogköreit, amit ősszel Lázár János javaslatára elvontak.

A fideszes politikus azt is elárulta, hogy ő jobban örült volna, ha teljes mértékben visszakapja az Alkotmánybíróság a jogkörét, de ennyit lehetett elérni ebben a tervezetben. Szerinte az is valószínűsíthető, hogy a csütörtöki frakciógyűlés és a nemzeti konzultáció eredményeként a gyermekek után járó szavazati jog kikerül a készülő alkotmányból.

Az előzetes normakontroll azonban nem elég biztosíték az alkotmányosság fenntartásához. Lövétei István alkotmányjogász szerint ugyanis az előzetes kontroll egyáltalán nem pótolja az utólagosat. „Miután az utólagos normakontrollban megkötötték az Alkotmánybíróság kezét, az alkotmánybíró nem igazi alkotmánybíró” – nyilatkozta az alkotmányjogi szakértő az fn.hu-nak.

Az Fn.hu-n ide kattintva olvashatja tovább a Fidesz alkotmánybírákat gúzsbakötő "trükközésének" történetét. 

Vissza...