A kormányzati disznóságról

2011-03-10 18:03:49

Orbán alkotmánya a pártállami köztársaság torzszülöttjét teremti meg, félév múlva pórul fog járni és nem maradhat következmények nélkül mindaz a kormányzati disznóság, ami jellemzi a Fidesz politikáját. Hitében nem ingatja meg, hogy vereséget szenvedett, de nem szeretne az MSZP-ben „nótafa” lenni, nyilatkozta a hvg.hu-nak Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök.

hvg.hu: Évértékelő beszédében hangsúlyozta, az elmúlt időszak azt bizonyítja, hogy felelőtlen ellenzékből felelőtlen kormány lesz. Mire gondolt konkrétan?

Gyurcsány Ferenc: A Fidesz legnagyobb ellenfele éppen a saját múltja. Azt a politikai platformot ugyanis, amelyet nyolc éven át ellenzékben képviseltek, kormányon nem vihetik tovább. Ez a dilemmája Orbán Viktor miniszterelnök úrnak: ha vigyáz a hitelességére, nem tudja rendbe tenni az országot, ha viszont nekilát a rendcsinálásnak, odalesz a hitelessége. A magyar politika világában nem újdonság - sőt a rendszerváltozás utáni első pár évet leszámítva gyorsan kialakult -, hogy aki ellenzékben van, minden következmény nélkül mondhat és ígérhet bármit. Én nem szeretném ezt folytatni.

hvg.hu: Ön szerint az MSZP-nél melyek a felelős ellenzékiség kritériumai?

Gy. F.: Egyszerű a teszt. Minden javaslatunk megtétele előtt tegyük fel a kérdést magunknak: vajon, ha mi lennénk kormányon, akkor elfogadnánk ezt a javaslatot? Ha igen a válaszunk, akkor jó javaslatot tettünk. Ha nem, akkor ócska populisták vagyunk. Ilyen egyszerű.

A HVG.hu-n megjelent interjút ide klikkelve olvashatja tovább!

Vissza...