VajĂşdtak a "hegyek"

2011-03-06 14:10:26

Ezen kellett ennyit gondolkodni? Miért nem szóltak Oszkónak vagy Bajnainak, netalántán Bokrosnak? Egy ilyet pikk-pakk összeütöttek volna, ha leporolják a régi ötleteket, előveszik a szemeteskosárból a kidobott javaslatokat és szemezgetnek az akkori ellenzék által szétszekált vagy az elmúlt tíz évben politikai gyávaságból asztalra sem tett elképzelésekből.

A Széll Kálmán Tervben szereplő valódi problémák ismertek voltak a Fidesz kormányra lépése idején is, ennek ellenére a kormány első 29 pontja tavaly nyáron egyetlen szót sem vesztegetett például a nyugdíjrendszerre – szemben a szabad pálinkafőzéssel. Mostanra viszont kiderült, hogy a Fidesz a legalapvetőbb változásokat éppen a nyugdíjrendszerben hajtja végre. Mi tartott idáig? Ha rosszmájú vagyok, akkor a politikai sumákolás, ha ennél jobbindulatú, akkor a belátás. Hosszú volt az út annak a kimondásáig, hogy olyan nyugdíjrendszert kell működtetni, amelyben a járulékbevételek teljes mértékben fedezik a nyugdíjakat. Ami történik, az a Bajnai-féle nyugdíjrendszerátalakítás befejezése – magánnyugdíjpénztárak nélkül. A nyugdíjkérdésben a Fidesz lényegében végigment a damaszkuszi úton, de lesz itt még néhány útelágazás. Na, ez tart ilyen sokáig. A toporgás ott, ahonnan valóban el kell indulni, és ahonnan néhány úton a fideszesek már el is indultak. Máshol épp csak próbálgatják a kezdőlépéseket, míg a legnehezebbek elején egyre csak a tehetetlenkedés van. Ezért csak most és ezért csak ennyi.

A Fidesz gazdasági téren nem tud vagy nem akar mit kezdeni a kétharmados parlamenti többségével. Megcsinálhatna bármit, de amit tesz, nem mutat túl egy költségvetési megszorításon. Mert ez az, még akkor is, ha újmagyarul ma éppen úgy mondják: harc az államadósság ellen. A Fideszt gúzsba köti az ellenzékben szisztematikusan kialakított tabujainak rendszere. Bármit akar tenni, a tükörben saját ökölrázó képét látja. A tabuk között lábujjhegyen lépdel vagy szócsavarással igyekszik bizonygatni, hogy amit tesz, az nem is az, ami, vagy egyszerűen ellép a probléma mellett, mintha nem is létezne, esetleg ködösen, távoli határidővel ígéri a megoldást.

A Fidesz a nagy-nagy szabadságának rabjává vált. A győzelem érdekében olyan politikai pályát alakított ki, amelyre saját maga helyezte fel az akadályokat. Vagy éppen a győzelem maga vált akadállyá, ahogyan például a fideszes polgármestereket kellene a parlamenti frakcióban saját helyi hatalmuk korlátozására rábírni. A Széll Kálmán Terv pontjai az bizonyítják, hogy a kormány egyelőre nem kockáztatja meg ezt. Kérdés, az idő Orbánnak dolgozik-e: belekényszerítheti-e még frakciója tagjait egy olyan, az állam működésének valódi szerkezeti változását jelentő reformba, amely számukra súlyos érdeksérelmet jelent a helyi porondon. Elnézve, miként veszíti el egyre jobban a kontrollját a törvényelőkészítés felett a kormány a frakcióval szemben, nem fogadnék egy valóban átütő egészségügyi és önkormányzati átalakításra.

Tóth Levente :A Fidesznek már csak saját magát kell legyőznie c. írását a Nol.hu-n ide klikkelve olvashatja tovább! 

Vissza...