Tévút

2011-03-02 08:44:58

A Széll Kálmán terv részeként a tankötelezettséget az eddigi 18 évről 15 évre szándékozik csökkenteni a kormány. A napokban bejelentett büntethetőségi korhatár csökkentésével együtt ( 14-ről 12 évre) ez Európa közepén, de bárhol a világon a múltba vezető lépésnek értelmezhető csupán. Orbán Viktor politikája napról napra egyre tragikusabb következményekkel járó fordulatokat produkál, s politikája egyre inkább lesz "a felelőtlenség" politikája.

Bár mindenki azzal számolt, hogy a tankötelezettség korhatárát 17 évre szállítják le, hiszen ezt tartalmazza a közoktatási törvény tervezete, tegnap kiderült, hogy Orbán Viktor nem könnyen hagyja eltántorítani magát: ő tavaly 15 éves korhatárról beszélt, s így is lett. A szakma szavakhoz sem jut a döbbenettől. A tegnap meghirdetett Széll Kálmán Terv valószínűleg Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkárt is meglepte. „Új közoktatási törvény lép életbe 2012. szeptember 1-jétől. Ebben az oktatási kötelezettséget a jelenlegi 18-ról 15 éves korra szállítjuk le” – áll a tervben. Eddig a közoktatási törvény 17 évre leszállított korhatárról beszélt, az államtitkárság háza tájáról a 15 év még soha nem hangzott el. Mondta viszont a miniszterelnök még tavaly novemberben azután, hogy a kormány aláírta aMagyar Kereskedelmi és Iparkamarával kötött együttműködésimegállapodást a szakképzés átalakításáról. „A kormány erkölcsi kérdésként kezeli, hogy megtanítsa dolgozni az embereket” – mondta Orbán, hozzátéve: „nem ördögtől való a 15 éves kortól való munkába lépés."  A két pedagógus-szakszervezet tiltakozik.
„Ma Magyarországon a tankötelezettség korhatára 18 év. Az általunk ismert közoktatási törvénytervezetben ezt egy évvel leszállítanák. A 15 éves kor eddig semmilyen vitában nem merült fel, őszintén szólva nem is értem,milyen iskolarendszerhez kapcsolódik ez az elképzelés, mert ott, ahol 6 éves korban belép a gyerek és 14 éves korban kilép az alapfokú képzésből, mihez fog érteni az a fiatal szakma nélkül?” – mondta lapunknak Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, aki a szándék mögött azt látja, hogy az állam valójában ki akar vonulni ezeknek a fi ataloknak az oktatásából. A PSZ csak az olyan elképzeléseket támogatja, amelyek képesítéssel engednek ki fiatalt a közoktatásból. Hozzátette: a 15 éves korhatárra csökkentéssel a kormány semmit nem tesz annak érdekében, hogy a szakiskolákra jellemző magas lemorzsolódási arányon javítson.

A Nol.hu-n megjelent írás ide klikkelve olvasható tovább!

Orbán Viktor -úgy tűnik- az oktatást kizárólag az államadósságot növelő felesleges pénzköltésnek tekinti. "A legújabb kormányzati találmány tanulatlanságon alapuló gazdaság fejlesztés és tudatlanság alapú társadalom."

Érdemes elolvasni ide kattintva a nepiskola.blog.hu legújabb bejegyzéseinek egyikét is!

Orbán Viktor napirendre vette a büntethetőségi korhatár leszállítását. Ehhez – a kormányfő ígérete szerint – figyelembe veszik a szakemberek véleményét is. Mi megkérdeztük a szakértőket és nemzetközi tapasztalatokat is említünk. Aggályok és ellenérvek. Napirenden van a büntethetőségi korhatár leszállításának lehetősége is. Ebben a kérdésben szociológusok, pszichológusok, gyermekvédelmi szakemberek véleményét, valamint a hazai és nemzetközi tapasztalatokat egyaránt figyelembe veszik – ígérte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nevében Orbán Viktor, a miniszterelnöki Facebook-oldalon.

A z Fn.hu-n megjelent írást ide kattintva olvashatja el teljes terjedelmében.

Egy 2008. januári Hírszerző cikkre is szeretném ezúton felhívni a figyelmüket. Klikk ide!  Magyarországon évente sok ezer bűncselekményt követnek el 14 év alattiak. A többség lop és rabol, de olykor halállal végződnek a gyerekek által elkövetett bűnök. Az okok a családi környezetben, a nehéz sorsban és a nevelés elhanyagolásában keresendők. A büntetési korhatár leszállításával nem mindenki ért egyet, a minisztériumban azonban most ilyesmit készítenek elő.

Vissza...