Rendszer-vissza-váltás

2011-02-27 11:53:23

A belpolitikai helyzet elfajulhat, ha az ellenzék nem a kormány, hanem a rendszer ellenzékeként határozza meg magát. Afelé rohanunk, hogy az ellenzék kívül helyezi magát az alkotmányos berendezkedésen, ami újabb és újabb rendszerváltásokhoz vezethet” – ha pontosak a beszámolók, egy múlt csütörtöki konferencián így jellemezte a hazai állapotokat Tölgyessy Péter.

A múlt hét péntekén Gyurcsány Ferenc hangja erősítette fel Tölgyessy Péter teóriáját. A volt pártelnök-kormányfő nem az évet értékelte, hanem programot hirdetett. Gyurcsány erejét a szocialista párt gyöngesége szabja meg. Ez a párt olyan, mint a gyerek: fél a nagyra nőtt árnyéktól. Pedig csak a villanyt kellene felkapcsolnia, ám fél a világosságtól is, s mit tegyen, ha maga az árny is világosságot akar? A látszat a politikában önmagában is hatalom, viszont a félhomályban nem sok látszik. Csak a mantrát hallani tisztán: „Új baloldal, új elemzés, új paradigma kell”. Látjuk-e élesen az új elemzéseket? Az új paradigmákat? Nem látjuk. Gyurcsány belső pártforradalmat akar, „nyitott kapukat”, olyan tömegpártot, amely nyitva áll a baloldal, a polgári radikálisok, a liberálisok és a mérsékelt konzervatívok előtt. Széles bázisú rendszer- és nem kormányellenes pártot. Bár a megújulás szándékát a hivatalos MSZP is hajtogatja, az árnytól való félelmében zárt, baloldali pártot kíván, amely nyitott a taktikai szövetségekre. Kormány- és nem rendszerellenes.

Ahhoz, hogy ebből a csapdából kilépjen, szellemi horizontját kellene tágítania. Az a fajta baloldaliság, amit ma képvisel, életképtelen a tömegtársadalom és tömegdemokrácia korában. Ebből láthatóan nem tud vagy nem akar megérteni semmit. Csak addig jut, hogy felismerje, az ország Európában a peremkapitalizmus szélére sodródott, s hogy maga az ország is kétfelé szakadt. Monomániásan keresi: melyik éppen leszakadó réteg mellé állhat, hogy szavazóbázisát visszaszerezze.

Friss Róbert Nol.hu-n megjelent írását ide klikkelve olvashatja el teljes egészében! Érdemes!

Egy február 17-én megjelent Nol.hu cikket is újraolvasásra javasolok! Klikk ide!

Vissza...