Januárban történt

2011-02-26 19:54:19

Debreczeni József bevezetőjében elmondta, hogy aktívan is politizált a ’90-es évek elején, de 1993-ban kilépett az MDF-ből, azóta nem tagja semelyik pártnak. Ma is vállalhatónak tartja minden írását az elmúlt húsz évből, és két politikus kivételével elmondhatja azt is, hogy róluk sem változott a véleménye ez idő alatt. Ez a két politikus Orbán Viktor és Sólyom László.

Az ő esetükben is csak azért változott a véleménye, mert ők maguk változtak. Saját magát egy liberális értékrendű, konzervatív szemléletű embernek tartja, aki a parlamentáris demokrácia makacs híve. Elmondta, hogy nem érti, miként lehettek illúzióik az elemzőknek a Fidesz kétharmados hatalmával kapcsolatban. Aki egy kicsit is közelebbről ismeri a Fideszt, azt tudja, hogy egy karizmatikus vezérpártról van szó, ahol egy kegyenc-rendszer keretében a vezér határoz meg mindent. Az előző kormányzás idején is igyekezett korlátozni a demokráciát, de akkor még nem volt meg a kétharmados ereje hozzá. Szerinte Orbán Viktort nem a hatalom tette tönkre, hanem annak elvesztése 2002-ben. Akkor fordult nyíltan szembe a parlamenti demokráciával („a haza nem lehet ellenzékben”). Nyilvánvaló volt, hogy ha ez az erő kétharmadhoz jut a parlamentben, akkor arra fogja azt felhasználni, hogy a hatalmát bebetonozza, a demokratikus fékeket kiiktassa. Ha a kecskére bízzák a káposztát, akkor a káposzta be fog nyálazódni…

Az a vehemencia, gátlástalanság még őt is megdöbbentette azonban, amivel a Fidesz nekiállt a hatalma bebetonozásához. Emiatt a mértéktelenség miatt gondolja úgy, hogy ebből nem lesz egy akár több évtizedes politikai hatalom, ami egyébként akár lehetett is volna, ha másként állnak a dolgokhoz.

A jogállam nagymértékű felszámolása nem okozott a társadalomban felháborodást, viszont az nyilvánvaló, hogy a Fidesz 2004-től hangoztatott baloldali populáris ígéret halmaza nem valósítható meg. Az anyagi viszonyok romlása valószínűleg be fog következni, de ennek hatása lassabban fog átszivárogni a politikába, mert a sajtó nem fogja erősíteni ezt az érzést. Épp ezért volt fontos a Médiatanács megalakítása és elképesztő hatalommal való felruházása. A politikai alternatíva a kérdés. Tud-e a Fidesszel szemben fellépni egy egységes ellenzék. A jelenlegi ugyanis nem csak kicsi, de megosztott is. A Jobbikkal az MSZP és az LMP sem működhet együtt huzamosan, az MSZP pedig még belső válságban van. A Fidesz egyébként is megtesz mindent, hogy ne alakulhasson ki alternatíva az ellenzéki oldalon. Az ellenzék intenzív együttműködésére lenne szükség, hiszen a következő országgyűlési választás nagy valószínűséggel egyfordulós lesz, így nem lesz lehetőség a második fordulóban való összefogásra.

Érdemes Danka János tudósítását ide kattintva tovább olvasni a "Várpalota Balszemmel" honlapján!

Vissza...