Eszében sincs feladni!

2011-02-26 06:31:07

Gyurcsány Ferenc megszólalásait menetrendszerűen kíséri egy „kórus”, miként annak idején a kereplőzők és füttyögők hada is elmaradhatatlan volt a nyilvános szereplésein. Ez a kórus mindig siet megénekelni, hogy Gyurcsány tartsa magát távol a politikai közélettől. Lehetőleg örökre. Én nem értek egyet a kórussal.

Egyrészt, mert úgy gondolom, amíg a plurális parlamenti demokrácia működésének és a szabad választásoknak legalább nyomokban fellelhető esélye van, addig nem elvitatható joga minden politikusnak, hogy eldöntse, vissza akar-e térni és mikor a politikai küzdőtérre. Ő viseli ennek a felelősségét, az övé a kockázata is. Másrészt, mert úgy gondolom, van mit tennie. Az egyedüli kérdés, hogy van-e mondandója, és arra van-e igény.

Azzal persze lehet és kell vitatkozni, hogy milyen célokat, prioritásokat, programot határoz meg, milyen értékrend nevében. Az úgynevezett politikai elemzések és publicisztikák többsége azonban arról tanúskodik, hogy a dolognak ez a része a szerzőket nem érdekli. Sok a kész vélemény, amely bármikor előhúzható a kalapból, függetlenül attól, hogy mi történik. Ezekre és a „miértre” később térek vissza.

Lánczos Vera tartalmas írását a Galamuson ide klikkelve olvashatja!

Vissza...