Járjon a pluszszavazat?

2011-02-21 17:25:12

A gyermeknek az ENSZ alapokmánya szerint nincs választójoga, így azt a szülő sem gyakorolhatja – szól egy érv a kiskorúak szavazati joga ellen. Más vélemény szerint egy öregedő társadalomban meg kell jeleníteni a nagycsaládosok érdekeit, amit a fideszes javaslat jól szolgál. A legsommásabb álláspont: az ötlet minősíthetetlen.

„Vannak, akik azt javasolják, hogy azok a szülők, akik kiskorú gyermeket nevelnek, az új magyar alkotmány értelmében valamilyen módon gyakorolhassák gyermekük szavazati jogát. Ön mit gondol?” – erre is választ vár majd a kormány az új alaptörvény előkészítését célzó nemzeti konzultáció során. Azt egyelőre nem tudni, hogy milyen válaszok születnek, de az bizonyos, hogy szakmai körökben általában megütközéssel fogadják a „vannak, akik” által támogatott ötletet, bár nem mindenki utasítja el zsigerből a javaslatot.

A legcinikusabb álláspont szerint a Fidesz egyszerűen szavazatokat akar nyerni, hiszen az eddigi intézkedései miatt szembekerült hárommillió magánnyugdíjpénztári taggal, míg az adózási szabályok változása miatt legalább ugyanennyi, háromszázezer forintnál kevesebbet kereső emberrel, s a párt elveszítheti a nyugdíjasok bizalmát is. Másik, nem kevésbé szkeptikus megközelítés: az állítólag eddig sem ismeretlen „vokspiacon” felértékelődnének a sokgyermekes szegény családok, hiszen egy embertől akár tucatnyi szavazatot is meg lehetne venni.

A Nol.hu-n megjelent írás ide klikkelve olvasható tovább!

Vissza...