Tiltakozom Ă©s Ă­gy nem megyek!

2011-02-20 17:12:06

Meghívót kaptam Lasztovicza Jenőtől a csütörtöki "nagy eseményre". Tiszteletét teszi a Megyeházán a köztársasági elnök, Schmitt Pál.  Emiatt Veszprém Megyei Jogú Város Közgyűlése csütörtök helyett már szerdán összeül. A város 2011. évi költségvetési rendelettervezetének a megvitatása is ekkor kerül sorra.

Tisztelt Elnök Úr!

Sajnálom, de annak érdekében, hogy tiltakozásom kellően hangsúlyozott legyen, ezúttal nyíltan kell visszautasítanom a meghívását erre az Önök által jeles eseménynek tartott rendezvényre. Nekem Schmitt Pál az elmúlt hónapokban végzett tevékenysége alapján már annyira sem tisztelhető személyiség, mint megválasztásakor. Megjegyzem, a megválasztásakor is úgy éreztem, csupán Orbán Viktor akaratából és a Fidesz frakció akaratgyengeségéből lett Schmitt Pál az ország köztársasági elnöke. Mindezek ellenére egy ideig azt reméltem, hogy legalább a feladatai ellátása során igyekezni fog azt jobban visszaigazolni, hogy ő nem Orbán Viktor, nem a Fidesz, hanem az egész nemzet köztársasági elnöke. S mint a nemzet felelős köztársasági elnöke, legalább némi mérlegelés után ír csak alá olyan törvényeket, amelyekről a későbbiek során könnyen kiderülhet, (vagy már példa is akadt azóta rá és ki is derült az egyik nemrég elfogadott törvényről), hogy az alkotmányellenes és így a nép érdekei ellen való.

Tisztelt Elnök Úr! Önök átgondolták már, hogy Schmitt Pál eddigi elnöki tevékenysége az elmúlt hónapokban miből is állt? Segítek egy kicsit:  Az államfő 2010 novemberében aláírta a 98 százalékos különadóval összefüggő törvényeket, így az alkotmány és az Alkotmánybíróságról (a bíróság jogosítványainak csorbításáról) szóló törvényt. A köztársasági elnök decemberben névjegyével látta el a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapról és a szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával összefüggő egyes törvénymódosításokról szóló jogszabályt. Hezitálás nélkül aláírta köztisztviselők jogállásáról szóló törvény módosítását is, amelynek értelmében nemcsak az államigazgatásban, hanem a közigazgatásban is lehetőség van arra, hogy a munkáltató indoklás nélkül bocsássa el a munkavállalót. Egy rosszalló szó megfogalmazása nélkül írta alá a Költségvetési Tanács átalakításáról szóló módosítást. Aláírta a sztrájktörvény módosítását is. Szeme sem rebbent a médiatörvény aláírásakor, amely azóta Európa szerte váltott ki mély felháborodást. Aláírta a költségvetési törvényt is (megjegyzem ezen csodálkozom a legkevésbé), amelyik azóta a hozzáértők számára nyilvánvalóan megbukott, hisz pár napja  (február 19-én, szombaton) nem véletlenül nyújtotta be kapkodva a kormány a parlamentnek a költségvetési és az államháztartási törvénynek a 250 milliárd forintos stabilitási tartalékkal összefüggő módosításait. Nem véletlenül, hisz egyébként "elszállna" a hiány és így vélhetően újabb leminősítések sorozata és pl. a devizahitelesek további ellehetetlenülése lenne a következmény.

Tisztelt Elnök Úr!

Kérem nézzék el nekem, de én mindezeket az elnök úrnak el nem nézhetem!

"Mert vétkesek közt cinkos aki néma"! S ha valaki még tehetne valamit a demokratikus intézményrendszer megvédése érdekében, az éppen a köztársaság felelősen cselekvő elnöke! Még akkor is, ha az ország miniszterelnöke minderre csak annyit mondana: " A jogászaink majd elintézik, oszt jónapot! "  

Tisztelettel: Katanics Sándor

Megjegyzés a blogbejegyzést olvasóknak:

2010. június 21-én jelent meg az Indexveszprém.hu-n egy hírkommentálásom részeként az alábbi kérdésre, az alábbi válasz. Most is fenntartom minden sorát!

Szinte bizonyos, hogy Schmitt Pál, a Fidesz alelnöke lesz Sólyom László utóda. A Népszabadság információi szerint Orbán Viktor személyesen kardoskodott a jelenlegi házelnök személye mellett. (Népszabadság, június 14.)

 
Június 29-én meglátjuk. Újabb ékes bizonyítéka persze ez annak, hogy a Fidesz nem veszi komolyan semmiféle ügyben, így ebben az ügyben sem a „nemzeti konzultációt”, s csak hangzatosan beszél mindezekről. Mindössze egy nappal a döntés előtt lesz végleges, hogy ki a Fidesz jelöltje. A látszatra azért adnak és szédítik egy kicsit azzal a szédíthetőket, hogy még az MSZP jelöltjével is konzultációt folytatnak közvetlenül a döntés előtt. Emlékeztetni szeretnék arra mindenkit, 2005-ben még országos szimpátiaszavazást rendezett a köztársasági elnök megválasztása előtt a Fidesz. Pokorni Zoltán viszont közvetlenül a választások után és még Orbán Viktornak a Sándor Palotában tett látogatása és így a kormányalakítási megbízás átvétele előtt azt mondta nyilvánosan, hogy nem Sólyom László lesz az új elnök. (Mindez igencsak elgondolkodtató! Annak ellenére is, hogy minderre annyi volt a reakció, ez az alelnök úr magánvéleménye.)

Ezek után neves közéleti személyek sokasága kérte közel háromezer aláíróval egyetemben, hogy mégis Sólyom László legyen a jelölt. Majd a nyilvánosság előtt arról is szó volt, hogy ha nem is nemzeti konzultáció keretében, de a Fidesz frakció azért rendezzen egy szimpátiaszavazást. Mivel annak is komoly veszélye volt, hogy sokan a 263 fő közül ismét az augusztus elejéig még hivatalban lévő elnököt erősítenék meg pozíciójában, ez is elvetésre került. S akkor most majd megmondja több ezer vagy párszáz ember helyett egy-két fontos vezetője a Fidesznek, vagy csak egyedül Orbán Viktor június 28-án, hogy ki lesz végül is az elnök. S kétségem sincs arról, hogy másnap, az első szavazáskor meglesz a 2/3. Megjegyzem, ha ők (Fidesz) is komolyan vennénk a választókat, már inkább azon törnénk közösen a fejünket, hogyan tegyük mielőbb lehetővé, hogy ne a Tisztelt Ház, hanem a nép közvetlenül válassza meg köztársasági elnökét. S értelmes dolog lenne személyes meggyőződésem szerint az elnökválasztás idejét is az országgyűlési választási ciklus közepére áthelyezni.

Ide klikkelve olvashatja el az akkori hírkommentet teljes egészében.

Vissza...