Nem konzervatĂ­vak

2011-02-19 16:58:20

Konzervatív blogokon, liberális műhelyekben, sőt már európai szalonokban és lapokban is két, egymással szorosan összefüggő kérdés foglalkoztatja a politizáló közvéleményt hetek óta: vajon diktátor-e Orbán Viktor, illetve milyen berendezkedést önt betonba kétharmados parlamenti támogatottságával a konzervatív Fidesz. Mindkét előfeltevés alapja egy olyan látszat, amely elfedi a lényeget.

Ha elemeire bontjuk a tényeket, arra jutunk, hogy a Fidesz nem konzervatív párt, hanem populista politikai terméket előállító vállalatcsoport, Orbán Viktor pedig nem diktátor, hanem kíméletlen topmenedzser. E két szereplő teljesítményét a részvényesek fogják megítélni, legkésőbb a három év múlva esedékes osztalékfizetésnél. Az illúzióikat elvesztő és elárvult konzervatív szavazók azonban akkor már nem találnak a magyar parlamentben egyetlen olyan politikai tábort sem, amely értékrendjüket képviselné.  A Fidesz nem konzervatív párt, soha nem is volt az, a 90-es évek második felének konzervatív irányultsága ellenére sem. A Fidesz egy olyan nagyvállalat, egy olyan zártkörű részvénytársaság, amelynek két üzletága van. A cég politikai üzletágát Orbán Viktor vezeti, ő egyben az igazgatóság nagy tekintélyű, vízió- és imázsformáló elnöke is.

A másik, a gazdasági üzletág vezetőjéről a Fideszben úgy beszélnek, hogy „az ember, akinek nem mondjuk ki a nevét”. A politikai üzletág célja a politikai piacon elérhető profit, a szavazatok maximálása. Ennek érdekében a stratégák jó érzékkel és éles szemmel választják ki a mindenkori piaci réseket, majd kifejlesztik az ezek betöltésére legalkalmasabb politikai termékeket.

Így volt a Fidesz a 80-as évek végén – amikor a liberalizmus volt épp kurrens politikai termék – kérlelhetetlenül liberális. Majd amikor Antall József halálával egy új politikai rés betöltésére kínálkozott lehetőség, lett a Fidesz 2000-ig, Chikán Attila gazdasági miniszter menesztéséig konzervatív párt. Ezután kezdődik a populizmus lassú térnyerése, kezdetben alig észrevehetően, majd lesz ez egyre tudatosabb irányváltás – párhuzamosan az állami redisztribúcióból élők számának növekedésével.

Ide kattintva olvashatja tovább az Index.hu-n megjelent érdekes írást.

Vissza...