Orbán hezitál

2011-02-19 07:21:59

Amíg tart a nyugdíjpénztári megtakarítások einstandolásából a pénz, addig a miniszterelnök törheti azon a fejét, kiket, milyen társadalmi réteget ne szorítson meg, s milyen eddig meglévő kedvezményeket tartson vagy szüntessen meg, vagy vezessen be újabbakat, politikai érdekeinek megfelelően. Aztán hirtelen jönnek majd a még nagyobb bajok. Hacsak nem lesz még mit einstandolni. "Orbán Viktor mondta ki az utolsó szót a kormányülésen: a nyugdíjasok utazási kedvezményeit nem veszi el a kormány.

A parlament elé kerülhet hétfőn Matolcsy György javaslata, amely szerint a kormány 250 milliárd forintos stabilitási alapot hozna létre. A reformocsomagról jövő szerdán dönthetnek. Bár szerdán és pénteken is tárgyalta a kormány első olvasatban Orbán harmadik csomagját, döntés még nem született róla. Így azt sem tudni, hogy milyen elemekből áll. Nagy Anna kormányszóvivő este közölte, a kabinet pénteki ülésén leginkább a reformprogramokról tárgyalt első olvasatban, döntés azonban még nem született. Így a reformokkal kapcsolatban részleteket egyelőre nem ismertetett. Ugyanakkor bejelentette, már hétfőn a parlament elé kerülhet a költségvetési és az államháztartási törvény módosítása a 250 milliárd forintos stabilitási alappal összefüggésben - az erről szóló előterjesztést pénteki ülésén tárgyalta a kormány.

Mint mondta, a költségvetési törvény módosításában a kabinet arra tesz javaslatot, hogy az Országgyűléshez tartozó fejezetek is vegyenek részt a stabilizálásban, az államháztartási törvény változtatásával pedig nagyobb teret adnának idén a fejezeten belüli átcsoportosításoknak, és módosítanák a maradványelszámolást.

A februári reformok egyébként márciusra tolódtak, a Nemzetgazdasági Minisztériumban ugyanis még múlt héten is ötleteltek az egyes elemekről."

A Hírszerző.hu-n megjelent tudósítást ide klikkelve olvashatja tovább.

 

Vissza...