Új köztársaságot!

2011-02-18 19:19:10

Orbán Viktor önkényuralmat, totális politikai háborút akar - fogalmazott évértékelőjében Gyurcsány Ferenc. A reaktiválódott exkormányfő szerint meg kell szervezni "Orbán Viktor rendszerének demokratikus ellenzékét". Nemzeti lobogókkal és uniós zászlókkal a háta mögött, Új köztársaság feliratú pódium mögött tartotta évértékelő beszédét Gyurcsány Ferenc a Corinthia Grand Hotel Royalban.

A volt szocialista miniszterelnök beszéde nemcsak külsőségeiben bizonyult rendhagyónak, hanem tartalmában is: minden eddiginél keményebben bírálta körülbelül négyszáz fős közönsége előtt az Orbán-kormányt, amelytől már - mint "az önkény rendszerétől" élesen el is határolódott. Az évértékelő előtt a bejáratnál néhány tüntető várta az exminiszterelnököt, de leginkább egymással veszekedtek, illetve szapulták, kommunistázták Gyurcsányt. Gyurcsány (akit Vágó István konferált fel) azzal kezdte másfél órás beszédét, hogy nem adták fel álmaikat, terveiket és küzdelmeiket, "maradt erőnk, elszántságunk és hitünk". Az MSZP történelmi vereségéről azt mondta, ma is hiszi, hogy jó ügyet, tisztességes világot álmodott és képviselt, de nem elég jól. "Eszemben sincs feladni" - szögezte le Gyurcsány, aki szavai szerint küzdeni fog a demokratikus, szabad Magyarországért.

Gyurcsány a "rendszer-kritikáját" azzal vezette fe, hogy a rendszerváltás óta eltelt húsz év nem váltotta be a várakozásokat. A rendszerváltáskor szerinte nem nagyobb szabadságot kerestünk, hanem nagyobb jólétet, de hoppon maradtunk, mert a szabadság nem egyenlő a jóléttel, hanem csak előfeltétele annak. Ezért sokan - tévesen - a jólét ellenségeként azonosítják a szabadságot, és kész is a (orbáni) recept: kevesebb szabadság egyenlő jólét. Orbán Viktor megértette, hogy a többség nem tartja sokra a szabadságot, és programot is adott rá, "így lett az egykori liberálisból az önkény miniszterelnöke". Ki fog derülni, hogy nincs "sem kenyér, sem szabadság", és ez jelenti majd szerinte az orbánizmus végét. A szocialista politikus gyakorlatilag lediktátorozta Orbánt, sőt: szerinte Orbán egyeduralmat, önkényuralmat akar, nem demokratikus politikai versenyt, hanem megsemmisítő, totális politikai háborút; "nem legyőzni akar, hanem eltiporni".

Érdemes végigolvasni a Nol.hu-n megjelent tudósítást teljes terjedelmében ide klikkelve!

Az Index.hu-n megjelent korrekt tudósítást és videoanyagot ide klikkelve érheti el!

Az Origo.hu tudósítását és igen jó összefogaló videoanyagát ide kattintva tekintheti meg!

Az RTL Klub Híradójának híranyaga ide klikkelve érhető el!

Egy újabb videoanyag az Index.hu-n ide kattintva érhető el!

A Kapcsolat.hu-n is széleskörűen tájékozódhat ide klikkelve!

 

Vissza...