Fülkeforradalom, szabadságharc

2011-02-17 17:53:01

A Fidesz keletiesen viszonyul a joghoz, jogszolgáltatás helyett bizánci igazságszolgáltatásban gondolkodik, mondta Tölgyessy Péter egy szerda esti konferencián. A politikai elemző szerint a miniszterelnök személyes függőségi viszonyokban gondolkodik. Paczolay Péter szerint az Alkotmánybíróság intézménye bevált. A kormány bővítené az előzetes alkotmányos normakontrollt kérők körét. 

Tölgyessy Péter a Mathias Corvinus Collegium-ban tartott, "Az új alkotmány, változások és lehetőségek" című konferencián kifejtette: a 89-es alkotmányt, ami egy értelmiségi megállapodássorozat eredménye, 20 év eredményei sem legitimálták, ugyanakkor egyetlen komoly politikai erő sem állította soha, hogy ne lett volna működőképes.

A kétharmad csapdája

A koalíció kétharmados többségéből és a politikai hidegháború logikájából következik, hogy az ellenzék biztosítékok híján nem vesz részt az alkotmányozásban, az új alaptörvény a győztesek alkotmánya lesz. A kétharmados többség ugyanis már nem teheti meg, hogy nem fejezi be az alkotmányozást, ugyanakkor az is bizonyos, hogy hiába próbálják becsalogatni, abban az ellenzék nem vesz részt.

Az ellenzék fő iránya és a hozzá kötődő értelmiségi elit szerint ugyanis Magyarországon megszűnt a demokrácia, a sajtószabadság, az európai jogállam. Ez a kétharmados csapdahelyzet, pedig az alkotmány nem játék – fogalmazott Tölgyessy.

Amennyiben érdeklik az Index.hu-n megjelent cikk további részletei, kattintson ide!

Vissza...