Hogy ha nékem sok voksom lesz...

2011-02-12 11:46:38

Minden nevelt gyerek után egy-egy plusz szavazatot adnának  fideszes képviselők a szülőknek, hogy nőjön a gyerekeket nevelő családok politikai súlya és érdekérvényesítő képessége. A választójogi törvény abszurdnak tűnő módosítása mögött nem nehéz észrevenni a politikai számítást: a nagycsaládosok között sok a vallásos, konzervatív szemléletű ember, így a kábé kétmillió extra szavazat bevonása valószínűleg a jobboldal bázisát erősítené.

A gyerekek után járó voksok az épp vadul műbalhézó KDNP-t is pacifikálhatják: magzatvédő terveik alkotmányos becikkelyezésére a Fidesz egyértelmű nemet mondott, de talán kárpótolhatók a családosok szavazati súlyának növelésével, hiszen így a voksaikra apellálva családbarátabb adórendszer és költségvetési politika honosodhatna meg. A Fidesz farvízén hajózó, önálló szavazóbázissal nem rendelkező KDNP persze nincs abban a helyzetben, hogy igazi keménykedésbe kezdjen, de ha valami, akkor pont az ilyen konfliktusok segíthetnek kicsit határozottabbá kontúrozni a párt politikai arculatát.

A fideszes Révész Máriuszhoz és újabban Szájer Józsefhez köthető felvetés azonban több sebből vérzik. A megkérdezett szocialista politikusok szerint például kérdés, hogy az elvált szülők gyereke kinek a szavazatát erősítse. Ez azonban a legkönnyebb eset, hiszen a gondviseletről a gyerekelhelyezési perekben a bíróság mindig egyértelműen gondoskodik, a kérdés tehát jogilag könnyen kezelhető.

Érdemes teljes terjedelmében ide klikkelve végigolvasni az Index.hu-n Miklósi Gábor írását.

Szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt miről is beszélt Kövér László egy lakossági fórumon?

Klikkeljen ide!

Vissza...