Ajánlat Orbánnak

2011-02-11 18:37:06

A miniszterelnök érzékeli, hogy bajba került. Megértette, hogy iszonyatos bajok elé néz, ha egyedül mer alkotmányozni. Kezdték erőfitogtatással („tudunk mi ellenzék nélkül is alkotmányozni”), folytatták fenyegetéssel („ha nem jön be az ellenzék az alkotmány vitájára, akkor ne kapjanak fizetést”), megpróbálkoztak az LMP-nek udvarolni

(„még az is lehet, hogy pár dolgot visszamódosítunk mindabból, amit az elmúlt félévben tettünk”), de mindeddig hiába, a demokratikus ellenzék két pártja, az MSZP és az LMP egyelőre nem mondott igent a Fidesz alkotmányozó meghívására.
Most már nem olyan magabiztosak a kormányzók. Érzik, hogy politikai értelemben szorul a hurok. Tegnap újabb ajánlatot tettek. Már azt mondják, hogy akár a Házszabályt is megváltoztatják az ellenzék érdekében, és lehetővé teszik, hogy az ellenzék is benyújthasson alkotmány-koncepciót. (Hogy milyen demokraták lettek hírtelen! Majd’ elolvadok a gyönyörűségtől és a meghatottságtól.) Gőzerővel folyik a csábítás.
Sajnálom, de nem lehet így megállapodni. Legyen akkor világos, hogy miért nem.
A miniszterelnök forradalmat vizionál, ami persze hazugság, de a kormányváltásnál tényleg több történik: rendszerváltás. A kötcsei vízió kiteljesítése, a centrális erőtér felépítése, a demokrácia lebontása, az önkény állandósítása. Ennek közjogi csúcspontja, jogi és szimbolikus kőbevésése az alkotmányozás. Az alkotmányozás, amelyre nincs semmilyen kényszer, mégis olyan erővel nyomják, sürgetik, mintha az életünk múlna rajta.
Mi, Orbán rendszerének ellenzéke, nem vehetünk részt Orbán rendszerének legitimációjában. Ezért nem vehetünk részt Orbán alkotmányozásában.

Érdemes elolvasni Gyurcsány Ferenc ajánlatát Orbán Viktornak ide klikkelve a Kapcsolat.hu-n.

Vissza...