Beszólt a kormánynak az IMF

2011-02-04 18:13:29

Talán még a várakozásoknál is több erőteljes kritikával illeti a magyar gazdaságpolitikát a Nemzetközi Valutaalap ma napvilágot látott országjelentése. A IV. cikkely szerinti felülvizsgálathoz fűzött igazgatótanácsi közlemény többek között sürgeti a költségvetés rövidtávú rendbetételét, bírálja a nyugdíjpénztárak felszámolását, a Költségvetési Tanács gyengítését, az Alkotmánybíróság szerepkörének szűkítését, a jegybanki függetlenség csökkentését, emellett kiemeli a pénzügyi szektor sérülékenységét.

Az országjelentés szokásos diplomatikus hangneme ezúttal érezhetően érdesebb, tulajdonképpen az egyetlen érdemi dolog, amit az IMF igazgatótanácsa üdvözöl, a februárra ígért szerkezeti költségvetési reform. A gazdaság törékeny állapotára és a külső forrásokra való rászorultság miatti nagyfokú sérülékenységre tekintettel nagyon fontos egy középtávú makrogazdasági keret kidolgozása, ami csökkenti a bizonytalanságot és a kockázati prémiumokat - indít értékelőjében az IMF igazgatótanácsa,

A fő kihívásnak a tanács azt látja, hogy középtávon a kormány megalapozza a fenntartható költségvetési pozíciót. Mindennek kapcsán kiemeli, hogy az adócsökkentés hiába javítja a versenyképességet, ha közben jelentős költséggel jár. Az IMF értékelése szerint ugyanis az eddigi intézkedések messze vannak attól, hogy ellensúlyozzák a bevételek kiesését. A lyuk ideiglenes betömését szolgáló válságadók torzítók, a nyugdíjrendszer tőkefedezeti pillérének felszámolása pedig aggodalmak forrása, mert növeli a a középtávú költségvetési kockázatokat és csökkenti a transzparenciát.

Az igazgatóság értékelése rámutat a tartós kiadásracionalizálás szükségességére, amelyek közül kiemeli a szociális juttatások jobb célzottságát és az állami tulajdonú közlekedési társaságok átalakítását. Ennek kapcsán az IMF üdvözli a hatóság azon terveit, melyek szerint februárban széleskörű szerkezeti reformba kezd. Ezen felül IMF-nek tetszik a Pénzügyi Stabilitási Tanács erősítése is, ám hozzáteszi, hogy a Költségvetési Tanács (KT) gyengítése csökkenti a szisztematikus kockázatok kezelésének és monitorozásának kapacitásait.

Ha szeretné tovább olvasni a Portfolio.hu-n megjelent írást, kattintson ide!

Vissza...