Ă“vatosabbak lettek a duhajok

2011-02-01 07:32:48

"Bár egy új rendszer megalapozását kellene szolgálnia a tavasszal megszülető alkotmánynak, a kormánypárti politikusok utóbbi hetekben tett nyilatkozatai arra utalnak, hogy a Fidesz az új alaptörvénnyel nem akarja sarkaiból kiforgatni az 1989-1990-ben kialakított közjogi struktúrát.

Igaz, a tervek szerint az új alkotmány jóval karcsúbb lesz a hatályosnál, így a rendszer működését meghatározó lényeges részletkérdések átkerülnek a „sarkalatos törvényekbe”, melyek tartalmáról még nagyon keveset lehet tudni. A Fidesz arra készül, hogy több, sokat bírált korábbi döntését is kijavítja az alkotmányozás ürügyén, így további jogkörökkel ruházná fel a tavaly legyengített Alkotmánybíróságot is."

Na, de mielőtt ellágyulnánk a meghatottságtól, megjegyzem, szerintem olyan új választási rendszert raknak elénk, ami a Fideszt hosszú időre "betonozza" be megszerzett pozícióikba. A sikeres főpróba ősszel, az önkormányzati választásokon már megvolt.

Információink szerint - írja a Hírszerző - át fogják világítani a népszavazásról szóló törvényt, és át fogják dolgozni a szavazati jogra vonatkozó  szabályokat is, melyre az új alkotmánytól függetlenül is szükség van, hiszen 2014-től 200 fős lesz a parlament, ehhez pedig hozzá kell igazítani a választási rendszert. Kósa Lajos, Navracsics Tibor, Répássy Róbert és Rétvári Bence tavaly május 17-én már benyújtott erre egy törvényjavaslatot, amely a mai három lábon álló rendszert (egyéni mandátum, listás helyek, töredékszavazatok) megőrizve csökkentené a képviselők számát. Egyetlen változás az lenne, hogy megszűnne a területi lista, helyette egyenesen az országosra lehetne voksolni.

Nem is ez lenne a lényeges változás, hanem a határon túli magyar állampolgárok szavazati jogának megadása, illetve a választókerületek határainak újrarajzolása - az utóbbiről egyelőre nincs nyilvános tervezet. Gulyás Gergely a Hírszerzőnek a múlt héten azt mondta: „a Fidesz-frakcióban ez a vita már lezárult, már csak az a kérdés, hogyan szavazhatnak és milyen formában kapnak képviseletet a magyar országgyűlésben”. A fideszes képviselő szerint az egyik lehetőség, hogy külön listákra fognak a szavazni határon túliak, és a pártok a körükben elért eredményüknek megfelelő számú – adott esetben külföldön élő – képviselőt küldhetnek a parlamentbe. A másik verzió az lenne, hogy a határon túli magyarok a pártok országos listájára adhatnák le a voksukat.

Érdemes a Hírszerzőn megjelent írást teljes egészében elolvasni, ide kattintva!

Vissza...