UtolsĂł tangĂł

2011-01-28 19:44:03

Orbán Viktor külpolitikai tanácsadói vajon óvatosságra intették a miniszterelnököt, vagy ekkora "luftot" rúgtak, amikor engedték egy héttel ezelőtt elutazni Mubarakhoz baráti látogatásra? Vagy csak a miniszterelnökben dúlt a bizonyítási vágy, hogy tud még ő a legnehezebb időkben is barátokra szert tenni? S akkor, amikor Európa szerte kapja az egyre nagyobb pofonokat és a soros elnökség megtisztelő feladata fél évre soha nem látott ellenérzések megfogalmazása közepette került Orbán Viktor "kezébe", így próbált "jóhírt gyártatni" a hazai "kétharmad" számára? Mubarak rendszere, alig egy héttel Orbán látogatása után összeomlani látszik. 

Egyiptom minden jelentősebb városában tízezrek tüntetnek az utcákon, a kihirdetett kijárási tilalmat senki nem tartja be. Felgyújtották a kormánypárt székházát, Mubarak elnök már órákkal ezelőtt televíziós beszédet ígért, de még hallgat. A kormány által kihirdetett éjszakai kijárási tilalommal dacolva tüntetők ezrei próbálták megostromolni az egyiptomi külügyminisztérium és az állami televízió székházát péntek este Kairóban.

Tüntetők egy csoportja közben ettől nem messze, a kormánypárt felgyújtott székházában fosztogat, tévékészülékeket és egyéb elektromos eszközöket tulajdonít el.

Az Al Dzsazira arab hírtelevízió élőben közvetít az eseményekről, a képek alapján a hatóságok már nem urai a helyzetnek, a tömeg rendőrautókat, katonai járműveket kerít hatalmába és gyújt fel. Mubarak elnök még kora este azt ígérte, tévébeszédet mond, de ez azóta sem következett be, az Al Dzsazira elemzői szerint ez a hatalom elbizonytalanodását jelenti. Egy ellenzéki vezető szerint az események ékes bizonyítékát adják annak, hogy az NDP legutóbb súlyos csalásokkal ért el 59 százalékos erdeményt a választásokon. Az utcákon lövéseket halllani, a tévé szerint éles lőszerrel lőnek.

További aktuális hírek a Hírszerző.hu oldalán ide klikkelve találhatóak.

Orbán és Mubarak a "Fészbukon"! Kattintson ide!

Vissza...