Ellenállók

2011-01-25 18:34:16

A fülkeforradalmat vízionáló 2/3-os többség által elfogadott törvény, amelynek alkalmazásával a magánnyugdíj-pénztár tagokat dúrva presszió is érte, nem hat mindenkire ijesztően. Tízezrek nem hajlandóak a megfélemlítések ellenére sem megválni magánnyugdíj-pénztári tagságuktól. Még 4 teljes munkanap van hátra a határidő lejártáig, azaz január 31-ig. Eddig - velem együtt - 41233-an nyilatkoztak úgy, hogy maradnak. 

A vegyipari ágazathoz tartozó szakszervezeteknél naponta több ezren - a közalkalmazottak közül feltűnően sokan - nyilatkoznak arról, hogy kényszer hatására lépnek vissza az állami nyugdíjrendszerbe - közölte kedden a vegyipari szakszervezet (VDSZ) az MTI-vel. Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) adatai szerint a több mint hárommillió magánpénztári tagból kedden 13 óráig 41.233 pénztártag jelezte, hogy a magán-nyugdíjrendszerben kíván maradni. A VDSZ kész Strasbourghoz fordulni jogorvoslatért.

A VDSZ sajtóközleménye szerint a vegyipari szakszervezethez és a munkahelyi érdekvédőkhöz naponta összesen több ezer jogfenntartó nyilatkozat érkezik, miután a VDSZ felajánlotta, hogy ingyen helyezi ügyvédi letétbe a pontosan kitöltött és aláírt dokumentumokat, amelyeket egyébként a szervezet honlapjáról naponta 14-16 ezren töltenek le. A jogfenntartó nyilatkozat megtételét a Stabilitás Pénztárszövetség ajánlotta azoknak, "akik az állami nyugdíjrendszerbe való visszatérés mellett döntenek, azonban, ha valóban szabad választásra lenne lehetőségük, nem ezt a kényszerű döntést hozták volna meg".

A nyilatkozat aláírója kijelenti, hogy a nyugdíjrendszerbe visszalépése kifejezetten a jogszabályi korlátozásra figyelemmel történt, és arra az esetre, ha az Alkotmánybíróság, vagy bármely más szervezet hatályon kívül helyezné, vagy megsemmisítené a rendelkezést, jogfenntartással él, és magán-nyugdíjpénztári tagságát a jövőre nézve fenn kívánja tartani. 

A Hírszerző, hu-n megjelent írás további részleteiről ide kattintva tájékozódhat.

Vissza...