Kötelezően önkénteskedni

2011-01-22 18:40:56

Nekem ez nagyon tetszik! Hoffmann Rózsa feltalálta az én diákkorom őszi szüreti munkáinak "feltámasztásaként" a kötelező önkéntes munkát. 2014 után úgy nem érettségizhet le senki, ha legalább 50 órát nem önkénteskedik kötelezően. Pl. időseket segít gondozni, vagy iskolakerítést fest, esetleg összegereblyézi hetente a faleveleket. Szerintem, ha közösségi munkát valakivel igazán meg akarsz utáltatni, akkor tedd a számára mindezt kötelezővé! (Még az is lehet, hogy az iskolák bejárata fölé majd kifüggesztik (akár a NENYI-t), hogy a "közmunka nemesít"? 

Amikor ilyen híreket olvasok mindig az a vicc jut eszembe, hogy egy öreg néni akar átkelni az úttesten. Mellette várakozik egy fiatalember. Mondja neki az öreg néni, fiatalember, átsegítene, ha szépen kérem az úttesten? Persze nénike, mondja a fiatalúr, de meg kell várni, amíg a lámpa zöldre vált. Mire a néni: jaj fiacskám, zöldben én is át tudok menni segítség nélkül is! 

A közösségi szolgálat, önkéntesség jelene és jövője az oktatásban című, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium és a Zánkai Gyermek és Ifjúsági Centrum által szervezett egész napos konferencia szünetében tartott sajtótájékoztatón az államtitkár megjegyezte: a megújítandó érettségi előfeltételeként 50-60 óra kötelező közösségi munka előírását tervezik a középiskolások számára. Hoffmann Rózsa hozzátette: jelenleg "talán inkább az 50 óra felé hajlunk", amit heti 2 óra rendszerességgel, egy tanév leforgása alatt lenne célszerű elvégezniük a diákoknak. Ezt a tevékenységet az elképzelések szerint dokumentálni is kell majd. A nemzetközi érettséginek is feltétele az önkéntes munka - folytatta -, az EU-ban pedig minden ötödik ember végez önkéntes munkát. Az államtitkár hangsúlyozta: "nem volna szerencsés, ha módszertanilag lenne szabályozva" az önkéntes munka, mert minden gimnázium a saját környezetében tapasztalható kihívásokra kell, hogy reagáljon. Van, ahol időseket látogathatnak otthonaikban, felolvashatnak nekik, beszélgethetnek velük, van, ahol idősek szociális otthonaiba látogathatnak, de végezhetnek környezetvédelmi munkát is.

Az MTI  hír folytatását ide kattintva olvashatja a Nol.hu-n.

 

Vissza...