A nemzet golyĂłstolla

2011-01-22 18:08:04

Elemeznek a politológusok. Kérdem: mit? Megkezdte működését a magyar elnök Európában, azóta minden mondata, gesztusa szét van elemezve, mit mondott, hogyan mondta, milyen hangsúllyal, miként gesztikulált közben, s hogy mi következik ebből. Holott az volna érdekes igazán, hogy miféle egyezség köttetett a háttérben az EU vezetői és a magyar elnök között, ....

....mert az EU is csak szatócsbolt, amelyben az unió egysége mérettetik össze médiatörvénnyel, különadókkal, amivel csak azt akarom jelezni, hogy a jelenről mindig a kortársak tudják a legkevesebbet; ahhoz, hogy megismerjük, mi van ma, kellene még ötven vagy hatvan évet élni, és akkor se biztos.

Megyesi Gusztáv Nol.hu-n "Rettenthetetlen hülyék kora jő" címmel megjelent írását ide klikkelve olvashatja el teljes egészében.

A záró gondolatsort érdemes nagyon figyelmesen elolvasni: 

Íme: Azt, hogy a magyar köztársasági elnök hivatala funkcionális analfabétákból áll, s hogy az államelnököt már hatéves gyerekek is A nemzet golyóstollának hívják a játszótéren, tudomásul vettük; nekünk ez jutott. De hogy a kereskedelmi tévében az egykori politikai szexszimbólum, a nyugdíjak mai rettenthetetlen őre úgy nyilatkozzék a nyugdíjtörvényről, ráadásul hajnali hat óra harminckor, hogy „több levél is fog kiküldésre kerülni”, már nem csupán jelzés: tartalom, sőt életvitel. A főpolgármester, aki Óbudán még egész normálisan beszélt, azt nyilatkozza az Indexnek, hogy „van egy elképzelésem a dolog eredőjéről”. Amiben nem az a szörnyű, hogy a főpolgármester nem tudja, hogy az eredő szó nem okot, kiinduló pontot jelent, hanem épp az ellenkezőjét: következményt, okozatot, hanem, hogy pár nappal előtte jelent meg az önéletrajzi kötete, amit Kövér László ajánlott mint szépirodalmat; nem mintha a nyelv ismerete ma már feltétele volna bárminemű könyvírásnak. Petri György ugyan megmondta előre, hogy a „rettenthetetlen hülyék kora jő”, ám vigasztaljon bennünket az a tudat, hogy e napokban Budai Gyula Lukács Györgyöt, Nietzschét meg Heideggert olvasgat csöndes téli estéken egy leendő filozófusper büntetőjogi aspektusait latolgatva, s az ország mai helyzetében ez sem kevés.

Vissza...