BeszĂłltak jobbrĂłl!

2011-01-12 18:49:57

Elfogadhatatlan a határon túli magyarok választójoga – mondja az Európai Parlament néppárti frakciójának vezetője. Az Európai Néppárthoz tartozik a Fidesz is. Joseph Daul szóvivője később korrigálta a kijelentést. "Elfogadhatatlan" lenne a választójog megadása a határon túli magyar kisebbségeknek – üzente szerdán Orbán Viktor kormányfőnek Joseph Daul, az Európai Parlament konzervatív frakciójának francia elnöke, aki – hivatalból – az Európai Néppárt egyik alelnöke is.

Ha a magyar kormány úgy döntene, hogy szavazati jogot ad az Európai Unió más országaiban élő magyar kisebbségek tagjainak, "az egyenlő (lenne) a határok el nem ismerésével, és ez elfogadhatatlan" – figyelmeztetett Daul újságírókkal találkozva Brüsszelben. A néppárti politikus ugyanakkor azt is mondta, hogy semmilyen problémát nem jelent az Orbán Viktor vezette Fidesz jelenléte az Európai Néppártban.

Daul kijelentése egy sajtóreggelin hangzott el, újságírói kérdésre válaszolva.

Antoine Ripoll, a frakcióelnök szóvivője később úgy pontosított, hogy Joseph Daul valójában a határon túl élő és magyar állampolgársággal nem rendelkező, de magyar származású személyek esetleges magyarországi szavazati jogára utalt elutasító értelemben. "A kettős állampolgárokkal kapcsolatban Joseph Daul nem kívánt véleményt nyilvánítani" - mondta Ripoll.

A cikk folytatását ide klikkelve érheti el az Index.hu-n.

Zavar a rendszerben? A szóvivő máris pontosít! Kattintson ide és máris megtudhatja a részleteket az Fn.hu-n.

Vissza...