Hűbérbirtok

2011-01-02 07:55:47

Terjedelmes írás jelent meg szombaton a londoni The Times-ban. Az Orbán Viktorról összeállított portréban a térség legkíméletlenebb politikai irányítójának nevezik a magyar miniszterelnököt, és azt írják, hogy a kormányfő a Fideszt „személyes hűbérbirtokaként" vezeti. A patinás konzervatív brit napilap két veterán tudósítója, Adam LeBor és Rory Watson által jegyzett elemzés szerint az elnöki tisztség átvétele körüli vita „igen kínos" az EU-nak, mivel az az érzet keletkezett, hogy az egykori kommunista ország eltért a modern európai demokratikus elvektől és a véleménynyilvánítás szabadságától.

A kormány irányvonalát EU-társállamok - például Németország, Csehország, Luxemburg - miniszterei, valamint magas rangú uniós tisztviselők és a szólásszabadság védelmére ügyelő szervezetek is bírálják - írják a tudósítók.

A The Times idézi a Riporterek Határok Nélkül nevű csoport egy nyilatkozatát, amely szerint az új médiatörvény „megfosztja a magyar állampolgárokat attól a jogos és alapvető szabadságuktól, hogy híreket és információkat kapjanak és közöljenek". Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet szóvivője kijelentette: a szabályozói hatóságok jogköreinek ilyen mértékű koncentrációja „példátlan az európai demokráciákban, és károsítja médiaszabadságot".

Ha az Fn.hu-n megjelent írás teljes egészére kíváncsi, kattintson ide és máris olvashatja!

 

Vissza...