Sokasodunk

2010-12-30 10:13:41

JövƑ ilyenkor több szĂĄzezerrel is többen lehetĂŒnk mi, magyar ĂĄllampolgĂĄrok. SzĂ©p teljesĂ­tmĂ©ny ez egy amĂșgy fogyatkozĂł nemzettƑl. MĂ©g akkor is, ha ettƑl mĂ©g nem lesz több tanĂĄr Ă©s vĂ­zvezetĂ©k-szerelƑ, gyerek Ă©s nyugdĂ­jas, nƑ Ă©s fĂ©rfi az orszĂĄgban – a vĂĄrt növekmĂ©ny papĂ­ron jelenik majd meg, fƑkĂ©nt ĂștlevĂ©l, ilyen-olyan hivatalos belĂ©g formĂĄjĂĄban. De Ă­gy is hatalmas horderejƱ a vĂĄltozĂĄs.

Ehhez kĂ©pest az ĂĄllampolgĂĄrsĂĄg tömeges kiterjesztĂ©sĂ©rƑl rendelkezƑ jogszabĂĄlyt az OrszĂĄggyƱlĂ©s igencsak gyorsan Ă©s a pĂĄrtok ritka egyetĂ©rtĂ©sĂ©vel hozta tetƑ alĂĄ, miközben nem osztott lapot nekĂŒnk, mostani ĂĄllampolgĂĄroknak. Ami mĂĄr csak azĂ©rt is furcsa, mert a rossz emlĂ©kƱ 2004-es nĂ©pszavazĂĄs kimenetele arra utal, hogy akkoriban felemĂĄs Ă©rzelmek dĂșltak az ĂŒgyben, s az emberek nem voltak tisztĂĄban a gazdasĂĄgi, szociĂĄlis, vĂĄlasztĂłjogi Ă©s nemzetközi vonzatokkal. ÁllĂ­thatĂł-e, hogy azĂłta letisztult a kĂ©p? NyilvĂĄn nem. De most mĂĄr legalĂĄbb annyi vilĂĄgos, hogy az ĂĄllampolgĂĄrsĂĄg nagyarĂĄnyĂș kiterjesztĂ©se nem csak ĂștlevĂ©lkĂ©rdĂ©s. MĂ©g csak nem is pusztĂĄn Ă©rzelmi ĂŒgy, egyfajta kĂĄrpĂłtlĂĄs a hatĂĄron tĂșli nemzetrĂ©szeinknek. TermĂ©szetesen egy ilyen döntĂ©snĂ©l nagy sĂșllyal esnek latba az Ă©rzelmi motĂ­vumok, ĂĄm az mindig is erƑs tĂșlzĂĄs volt a Fidesz rĂ©szĂ©rƑl, hogy szinte mindent erre fƱzött fel propagandĂĄjĂĄban. Az orszĂĄggyƱlĂ©si vitĂĄban is Ă©rzelmi-nemzeti szĂłsszal igyekezett elfedni a hatĂĄsvizsgĂĄlatok hiĂĄnyĂĄt – no meg a törvĂ©nnyel kapcsolatos hĂĄtsĂł gondolatait.

Kis Tibor íråsånak tovåbbi részletei ide kattintva olvashatóak a Nol,hu-n.

Ahogy ezt Kis Tibor is Ă­rja, a pĂĄrtok ritka egyetĂ©rtĂ©sĂ©vel fogadtĂĄk el a jogszabĂĄlyt. Mivel semmifĂ©le hatĂĄstanulmĂĄny, vizsgĂĄlat nem szĂŒletett, kĂ­vĂĄncsi leszek, vĂĄllaljĂĄk-e a politikusok majd akkor is a döntĂ©sĂŒk következmĂ©nyĂ©t, ha vĂ©letlenĂŒl elkezdenek sokasodni a kettƑs ĂĄllampolgĂĄrsĂĄg megadĂĄsĂĄbĂłl adĂłdĂł problĂ©mĂĄk. 2004 vĂ©gĂ©n nĂ©pszavazĂĄs sorĂĄn derĂŒlt ki, hogy nincs meg a többsĂ©gi akarat, Ă©s alakult ki az az ĂĄllĂĄspont, hogy az ĂĄllampolgĂĄrsĂĄg megadĂĄsa nĂ©lkĂŒl is segĂ­thetjĂŒk a hatĂĄrainkon tĂșl Ă©lƑket. 2010 mĂĄjusĂĄban nĂ©pszavazĂĄs mellƑzĂ©sĂ©vel döntött a parlamentben ĂŒlƑk nagy többsĂ©ge helyettĂŒnk minderrƑl. A szĂĄmlĂĄt viszont, mint mindig, mi-adĂłfizetƑk- fizetjĂŒk. 

A döntĂ©srƑl ide kattintva olvashat az Index.hu-n.  

Vissza...